AROMATYCZNE WARZYWA NA INDYJSKĄ MODŁĘ

A teraz test z geografii:) Co znajduje się w Indiach pomiędzy sabji a warzywami w sosie curry? Dokładnie moje danie, które ma trochę z jednej, trochę z drugiej potrawy. Jest pyszne, a to najważniejsze w mojej kuchni. W każdym razie skutecznie przenosi do Indii, a zapach dania pozostaje nawet dłużej niż jego bytność na talerzu. Smak i aromat zaliczone na piątkę!

 

1 porcja – 270 kcal

przepis na 3 porcje

2 marchewki,

brokuł,

2 łodygi selera naciowego,

gruby plaster selera korzeniowego,

cebula,

szklanka ugotowanej fasoli Jaś,

łyżka oleju rzepakowego,

½ dużej puszki mleczka kokosowego,

2 łyżki wiórków kokosowych,

3 łyżeczki czerwonego curry,

łyżka nasion kolendry,

łyżeczka kozieradki,

sól, pieprz.

dodatkowo:

ryż basmati.

sposób przygotowania

Cebulę obrałam, posiekałam i wrzuciłam do garnka o grubym dnie. Wrzuciłam ją na rozgrzany olej rzepakowy, podsmażyłam dosłownie przez dwie minutki.  Obrałam marchewkę i pokroiłam w plastry, umyłam brokuła i rozdzieliłam na mniejsze różyczki, pokroiłam w plastry seler naciowy natomiast w kostkę pokroiłam seler korzeniowy. Warzywa wsypałam do garnka i przez kilka minut, mieszając łyżką, smażyłam je. Do warzyw w garnku dodałam mleczko kokosowe i szklankę wody.  Całość wymieszam i dodałam czerwone curry, rozgniecione w moździerzu nasiona kolendry i kozieradkę, gotując wszystko przez kilka minut.  Warzywa powinny być chrupkie nie można ich rozgotować, stąd tak krótki czas gotowania. Pod koniec dodałam ugotowaną wcześniej fasolę i uprażone na suchej patelni wiórki koksowe. Na koniec całość przyprawiłam solą i pieprzem.  Danie zjadłam z wcześniej ugotowanym ryżem.
warzywa po indyjsku - lookingforcooking.pl

TIP 1

Polecam zjedzenie dania z ryżem. Porcja ryżu (50g), co prawda zwiększy kaloryczności dania o 170 kcal, ale dodatek produktu skrobiowego jest niezbędny przy posiłku obiadowym. Możesz dodać do dania ziemniaki (180g) wtedy kaloryczność wzrośnie o 140 kcal. Wtedy danie w magiczny sposób zamieni się w sabji.

                                                                           TIP 2

Przygotowanie dania trwa trochę dłużej niż 20 minut, jeżeli dodamy do tego czas niezbędny na namoczenie i ugotowanie fasoli. Namocz fasolę dzień wcześniej, a potem gotuj ją przez półtorej godziny. Przymknij na to oko, skoro efekt końcowy będzie super.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Durszlak.pl