CHUTNEY RABARBAROWY

Kto z nas nie lubi sosów, skoro niejedna kuchnia właśnie sosami „stoi”.  Nierzadko bywają one jednak tłuste i kaloryczne gdyż ich bazowym składnikiem z reguły jest śmietana, mąka, oliwa, masło lub jajka. Mój wpis jednak na tym stwierdzeniu się nie kończy ponieważ bywają też sosy warzywne tak jak ten, który chciałabym Tobie dzisiaj przedstawić. Chutney, bo o nim mowa, stoi w opozycji do wszystkich ciężkich, wysokokalorycznych sosów, jednocześnie jest super pyszny i zwalnia z konieczności kupowania biletów lotniczych do Indii. Jedząc chutney’a masz Indie w domu. Chutney oprócz smaku i wartości odżywczych ma również właściwości prozdrowotne. Rabarbar, który stanowi jeden z jego składników, po obróbce kulinarnej, w tym przypadku duszeniu, może poszczycić się dużą ilością przeciwutleniaczy działających antynowotworowo.

 

1 łyżka stołowa = 10 kcal

5g nachos’ów = 40 kcal

chutney:

mała cebulka

2 łyżki ksylitolu

4 pałki rabarbaru

4 łyżki stołowe rodzynek

łyżka oliwy z oliwek

szczypta soli i pieprzu

2 łyżki stołowe soku z cytryny

1/3 łyżeczki wędzonej papryczki chili

nachos’y:

4  łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej

oliwa z oliwek

szczypta soli

szczypta wędzonej papryczki chili

woda (ilość potrzebna do uzyskania odpowiedniej konsystencji)

 

sposób przygotowania chutney’a

Na patelni rozgrzałam oliwę, a następnie wsypałam drobno posiekaną cebulę, którą podsmażyłam przez dwie minuty nieprzerwanie mieszając. Następnie dodałam drobno pokrojony rabarbar, który wcześniej umyłam, nie obierając ze skórki. Dodałam rodzynki, ksylitol, przyprawy, sok z cytryny i dusiłam całość, na małym ogniu, do momentu odparowania wody i odpowiedniej gęstości sosu. Podczas duszenia sos od czasu do czasu mieszałam, żeby mi się nie przypalił. Chutney świetnie smakuje po wystudzeniu oczywiście.

sposób przygotowania nachosów

Do mąki dodałam przyprawy i niewielką ilość wody, dokładnie taką, która była mi niezbędna do ulepienia kulki. Od kulki oderwałam mały kawałek ciasta, rozwałkowałam go podsypując odrobiną mąki, tak aby mi się ciasto nie przyklejało do stolnicy, na koniec wykroiłam mały trójkąt. W ten sam sposób postąpiłam z resztą ciasta. Trójkąty przetarłam oliwą, poukładałam na papierze do pieczenia i piekłam w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C przez około 10 minut.

lookingfocooking.pl - przepis na chutney Anety Łańcuchowskiej

TIP 1

Jeżeli masz problemy z nerkami jedzenie dań, sosów czy ciast z dodatkiem rabarbaru nie jest dla Ciebie. Rabarbar zawiera kwas szczawiowy, którego spożywanie prowadzi do odkładania kamieni nerkowych. Na pocieszenie napiszę, że najwięcej tego kwasu zawiera surowy rabarbar, w ugotowanym jest już go znaczniej mniej, niemniej jednak występuje.

TIP 2

Chutney możesz dodawać zarówno do kanapek z serem, wędliną,  a możesz również zgrillować pierś z indyka podać ją z chutneyem, surówką i kaszą. To w jaki sposób wykorzystasz ten wspaniały sos zależy tylko od Ciebie.

TIP3

Nachos’y możesz przygotować z  mąki kukurydzianej lub żytniej. Przygotowane z mąki kukurydzianej nie zawierają glutenu i po upieczeniu mają piękny żółty kolor. Kolor ten zawdzięczają barwnikowi z grupy karotenoidów – zeaksantynie.

TIP 4

Jeżeli nie masz czasu na przygotowanie domowych nachosów, możesz delektować się sosem nakładając go na kupne wafle ryżowe lub kukurydziane. Możesz też spróbować kupić gotowe nachosy musisz tylko uważnie przeczytać ich skład. Na półkach sklepowych są takie, które w swoim składzie mają  tylko mąkę, olej i przyprawy i one są  przeze mnie polecane. Niestety są i takie, które poza mąką, olejem i przyprawami zawierają dodatkowo cukier, wzmacniacze smaku E621, E627, e631, mleko odtłuszczone w proszku. Od nich trzymaj się z daleka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Durszlak.pl