CIASTO MARCHEWKOWE Z WIŚNIAMI

Ciasta marchewkowego pewnie każdy, chociaż raz w życiu miał okazję spróbować, w końcu to klasyk wśród ciast,  to i chętnych do jego pieczenie jest wielu.  Przepisów na ciasto marchewkowe jest całe mnóstwo, a mój przepis wśród nich wyróżnia się zawartością ksylitolu, który sprytnie zastępuje cukier oraz  mąki pszennej ale pełnoziarnistej typ 1850. Ksylitol  występuje naturalnie w drewnie brzozy, dlatego nazywany jest cukrem brzozowym. Ma on działanie przeciwpróchnicze i przeciwdrobnoustrojowe, chroni przed infekcjami, a prawdopodobnie także przed osteoporozą. Jest dużo mniej kaloryczny niż cukier i ma niższy indeks glikemiczny. Mąka pszenna, pełnoziarnista ma natomiast dużo więcej błonnika niż popularna mąka pszenna typ 550 lub 450, zawiera także mnóstwo witamin i składników mineralnych, czym mąki oczyszczone nie mogą się pochwalić. Dodaj jeszcze banana i wiórki kokosowe i otrzymasz całkiem oryginalny przepis na smaczne i zdrowe ciasto marchewkowe. Do dzieła!

 

1 porcja (70g) – 200 kcal

3 średniej wielkości marchewki ok. 300 g,
½ banana,
garść wiśni,
4 jajka,
9 łyżek ksylitolu,
1¼ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej,
¾ szklanki mąki pszennej,
¾ szklanki oleju rzepakowego,
1 łyżeczka sody,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka cynamonu,
¼ łyżeczki soli,
garść rodzynków,
2 łyżki wiórków kokosowych,
½ szklanki wody.

 

sposób przygotowania

Marchewkę umyłam i obrałam ze skórki, a następnie starłam ją i banana na tarce. Do miski wbiłam jajka, dodałam mąkę, olej, sodę, sól, cynamon, garść rodzynków, wiórków i wodę oraz oczywiście startą marchewkę i banana. Wszystko razem wymieszałam. Formę na ciasto o wymiarach 25 x 11 cm wysmarowałam olejem rzepakowym i obsypałam mąką pszenną, pełnoziarnistą. Gotowe ciasto przełożyłam do formy, a na wierzch ułożyłam wiśnie. Piekłam w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez 60 minut.

ciasto marchewkowe - przepis Anety Łańcuchowskiej

TIP 1

Możesz marchewkę zamienić na cukinię i jestem pewna, ze ciasto wyjdzie równie pyszne. Co prawda, nie będzie już „marchewkowe” ale „ciasto cukiniowe” to  też brzmi dumnie.

TIP 2

Marchewka zawiera luteinę, która jest silnym antyoksydantem,  a na jej przyswajalność pozytywnie wpływa dodatek tłuszczu. Jak widzisz, w moim cieście marchewkowym olej roślinny nie tylko jest dostarczycielem kwasów omega 3, ale również ułatwia przyswajanie luteiny.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Durszlak.pl