CIASTO MARCHEWKOWE Z WIŚNIAMI

Ciasta marchewkowego pewnie każdy, chociaż raz w życiu miał okazję spróbować, w końcu to klasyk wśród ciast,  to i chętnych do jego pieczenie jest wielu.  Przepisów na ciasto marchewkowe jest całe mnóstwo, a mój przepis wśród nich wyróżnia się zawartością ksylitolu, który sprytnie zastępuje cukier oraz  mąki pszennej ale pełnoziarnistej typ 1850. Ksylitol  występuje naturalnie w drewnie brzozy, dlatego nazywany jest cukrem brzozowym. Ma on działanie przeciwpróchnicze i przeciwdrobnoustrojowe, chroni przed infekcjami, a prawdopodobnie także przed osteoporozą. Jest dużo mniej kaloryczny niż cukier i ma niższy indeks glikemiczny.  Mąka pszenna, pełnoziarnista ma natomiast dużo więcej błonnika niż popularna mąka pszenna typ 550 lub 450, zawiera także mnóstwo witamin i składników mineralnych, czym mąki oczyszczone nie mogą się pochwalić. Dodaj jeszcze banana i wiórki kokosowe i otrzymasz całkiem oryginalny przepis na smaczne i zdrowe ciasto marchewkowe. Do dzieła!

 

1 porcja (70g) = 200 kcal

3 średniej wielkości marchewki ok. 300 g
½ banana
garść wiśni
4 jajka
9 łyżek ksylitolu
1¼ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
¾ szklanki mąki pszennej
¾ szklanki oleju rzepakowego
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
¼ łyżeczki soli
garść rodzynków
2 łyżki wiórków kokosowych
½ szklanki wody

 

sposób przygotowania

Marchewkę umyłam i obrałam ze skórki, a następnie starłam ją i banana na tarce. Do miski wbiłam jajka, dodałam mąkę, olej, sodę, sól, cynamon, garść rodzynków, wiórków i wodę oraz oczywiście startą marchewkę i banana. Wszystko razem wymieszałam. Formę na ciasto o wymiarach 25×11 cm wysmarowałam olejem rzepakowym i obsypałam mąką pszenną, pełnoziarnistą. Gotowe ciasto przełożyłam do formy, a na wierzch ułożyłam wiśnie. Piekłam w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez 60 minut.

ciasto marchewkowe - przepis Anety Łańcuchowskiej

TIP 1

Możesz marchewkę zamienić na cukinię i jestem pewna, ze ciasto wyjdzie równie pyszne. Co prawda nie będzie już „marchewkowe” ale „ciasto cukiniowe” to  też brzmi dumnie.

TIP 2

Marchewka zawiera luteinę, która jest silnym antyoksydantem,  a na jej przyswajalność pozytywnie wpływa dodatek tłuszczu. Jak widzisz, w moim cieście marchewkowym olej roślinny nie tylko jest dostarczycielem kwasów omega 3 ale również ułatwia przyswajanie luteiny.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Durszlak.pl