ZIELONY JOGURT Z AWOKADO

Podczas spotkań z pacjentami w mojej Poradni często słyszę, że jogurt naturalny nie jest czymś za czym przepadają, słowem nie jest to smak który „zwala z nóg”, raczej jest kwaśny i nudny.  Na drugim „biegunie smakowym” znajdują się natomiast jogurty nazwijmy je „owocowe”, ogólnie lubiane. Z mojego punktu widzenia owoców w nich jak na lekarstwo, natomiast problemu ze znalezieniem w nich dużej ilości cukru żadnego. Moją odpowiedzią na utyskiwania i zażalenia moich pacjentów, odnośnie do jogurtu naturalnego, jest propozycja zmiksowanie go z ulubionymi owocami w zaciszu domowym. W ten sposób omijamy jeden istotny etap przygotowania „sklepowego” jogurtu owocowego czyli dosypanie cukru. Poniżej znajdziesz przepis na szybki i prosty jogurt zielony, który jest moją propozycją na II śniadanie lub podwieczorek. W składzie jogurtu zielonego znajdziesz awokado, które uwielbiam oprócz smaku za wielonienasycone kwasy tłuszczowe,  w tym omega 3, które są odpowiedzialne za usprawnienie pracy mózgu. Zajadając mój jogurt z pewnością żadne szarady, sudoku czy krzyżówki nie będą straszne.

 

1 porcja – 300 kcal

małe opakowanie jogurtu naturalnego,

 ½ awokado (70g),

  1 banan (100g),

 6 listków mięty.

 

sposób przygotowania

Wszystkie składniki zmiksowałam na gładką masę. Jeżeli konsystencja koktajlu wyda się Tobie zbyt gęsta możesz dodać odrobinę wody. Ogólnie to szybka w przygotowaniu pożywka na myślenie i jednocześnie orzeźwiająca uczta smakowa w jednym.

TIP 1

Masz uczulenie na białko mleka krowiego? Zamień jogurt w przepisie na ¾ szklanki napoju roślinnego np. ryżowego, owsianego czy orkiszowego.

TIP 2

Jeżeli Twoje jelita są „leniwe”, a wzbogacenie diety w błonnik pokarmowy jest Twoim celem, zamień banana na dwie szklanki truskawek, dzięki temu wraz z koktajlem zwiększysz ilość błonnika w diecie o 5g.

TIP 3

Nie zawsze masz pewnie ochotę na zjedzenie całego awokado. Więc rada jak przechowywać drugą połówkę, żeby nie zrobiła się brązowa i brzydka! Proponuję zostawić pestkę w niewykorzystanej połówce, zamknąć ją w plastikowym pojemniku i schować do lodówki. Takie awokado następnego dnia wygląda bardzo apetycznie.

 TIP 4

Awokado może poszczycić się właściwościami nawilżającymi, dzięki sporej zawartości tłuszczy. Więc gdy zostaje mi kawałek awokado, po prostu je rozgniatam, dodaję łyżeczkę mielonego siemienia lnianego, mieszam i nakładam na 15 minut na… twarz. Po 15 minutach mam pięknie nawilżoną skórę twarzy:)

 

Jedna odpowiedź do “ZIELONY JOGURT Z AWOKADO”

  1. wanda napisał(a):

    jutro będzie degustacja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Durszlak.pl