MAZUREK Z MASĄ ŚLIWKOWO-CZEKOLADOWĄ

Mazurek – tradycyjne, niskie, słodkie, ciasto kuchni polskiej. Mój, spełnia wszystkie te wytyczne, a że masę mazurkową skomponowałam ze śliwek i gorzkiej czekolady, w miejsce super słodkiej masy kajmakowej, to tylko o nim dobrze świadczy. Święta Wielkanocne za pasem, więc spotkajmy się, jak najszybciej, przy piekarniku.

 

1 kawałek – 180 kcal

kruche ciasto:

250g mąki pszennej,

100g masła,

4 łyżki jogurtu naturalnego,

3 łyżki cukru pudru.

masa czekoladowo- śliwkowa:

opakowanie mrożonych śliwek,

tabliczka gorzkiej czekolady.

dodatki:

płatki kokosowe, płatki migdałowe,

orzechy nerkowca.

 

sposób przygotowania

Do miski wsypałam mąkę, dodałam miękkie masło, żółtko, cukier puder i jogurt, następnie zagniotłam ciasto. Ciasto zagniecione w kulkę owinęłam w folię aluminiową i włożyłam je na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotowałam masę czekoladową. Do garnka wrzuciłam mrożone śliwki i na wolnym ogniu zaczęłam je rozmrażać. Odparowałam nadmiar wody ze śliwek i wrzuciłam do garnka, połamaną na kostki, gorzką czekoladę. Całość wymieszałam, aż do rozpuszczenia się czekolady.  Następnie wystudziłam masę i zmiksowałam ją blenderem. Wysmarowałam masłem formę do tarty, wyjęłam ciasto z lodówki, rozwałkowałam je i wyłożyłam nim formę do tarty. Położyłam papier do pieczenia na cieście, wysypałam groch w celu obciążenia ciasta i włożyłam je do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C. Po 20 minutach wyjęłam ciasto z pieca, usunęłam obciążenie i piekłam je jeszcze przez 10 minut. Po upieczeniu wystudziłam ciasto, wyłożyłam na ciasto masę czekoladowo-śliwkową. Całość posypałam uprażonymi płatkami migdałowymi, orzechami nerkowca i płatkami kokosowymi.

pzepis na mazurka - Aneta Łańcuchowska

TIP 1

Bakalie w cieście są, na szczęście, nie tylko dostarczycielem kalorii, ale również cennych minerałów, takich jak potas, żelazo oraz cynk

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Durszlak.pl