WEGAŃSKIE KULECZKI SŁONECZNIKOWE

Kocham słodycze i wiem, że niewielu jest takich którzy tej miłości się mogą oprzeć. Pod pojęciem słodkości mam na myśli owoce, suszone owoce czy naturalne substancje słodzące typu miód, syrop klonowy, syrop daktylowy, czy stewię, dlatego z takich słodyczy i słodzików nie muszę rezygnować. Ze słodyczy gotowych, które można kupić w sklepie, lubię tylko czekoladę i to wcale nie tę gorzką, najzdrowszą, z największą zawartością ziaren kakao. Lubię mleczną, bez nadzienia, ale jednak mleczną z większa zawartością tłuszczu i cukru niż dobrej jakości czekolada gorzka i czasami sobie na nią pozwalam. Cóż nikt nie jest idealny. Poniżej znajdziesz przepis na pyszne, słodkie, szybkie bo bez pieczenia, kuleczki wegańskie.  Możesz je jeść w ramach II śniadania lub podwieczorka, nigdy na kolację bo fruktoza z daktyli „nie śpi”.

 

1 kulka = 140 kcal,
z poniższych proporcji wyszło 7 kulek

składniki:

7½ łyżki nasion słonecznika

7½ łyżki górskich, płatków owsianych

2 łyżki karobu

10 daktyli

1½ łyżki syropu klonowego

szczypta soli

 

sposób przygotowania

Daktyle zalałam gorącą wodą na 10 minut. Nasiona słonecznika, płatki owsiane, karob, daktyle, syrop klonowy i szczyptę soli połączyłam ze sobą. Całość zmiksowałam blenderem na w miarę gładką masę. Zmoczyłam dłoń wodą i mokrą dłonią ukształtowałam siedem kulek. Gotowe kulki wstawiłam na godzinę do lodówki. Po godzinie, odpowiednio schłodzone, były już gotowe do zjedzenia, co niezwłocznie wykorzystałam razem z moim synkiem.

TIP 1

Jeżeli nie lubisz nasion słonecznika nie przejmuj się, ponieważ natura dysponuje na szczęście kilkoma zamiennikami, np. pestkami dyni, orzechami włoskimi, laskowymi czy też nerkowcami. Kulki będą smakować z każdym jednym z tych produktów i zawsze będą bogate w magnez, który działa kojąco na układ nerwowy. No stress, no problem!

TIP 2

Ja do moich kulek użyłam karobu gdyż moje dziecko ma alergię na kakao i takiego zamiennika używam. Wszystkim alergikom małym i dużym polecam karob nie tylko do kulek ale np. do domowych lodów. Gwarantuję, że i kolor i smak prawie nie do odróżnienia!  Jeżeli możesz jeść kakao i nie masz ochoty kupować karobu, użyj kakao naturalnego, nigdy dodatkowo dosładzanego.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Durszlak.pl