SAŁATKA Z WODOROSTÓW WAKAME Z MARCHEWKĄ

Mam dla Ciebie sałatkę z undarii pierzastodzielnej – brzmi zachęcająco? Hm… spokojnie to tak naprawdę, wszystkim dobrze znane, wodorosty wakame! Warto podkreślić, że te wodorosty są nie tylko smaczne, ale także zdrowe. Są bogatym źródłem kwasu foliowego, witaminy B2, kwasów omega-3, magnezu oraz żelaza. Co więcej, niedawno odkryto, że zawierają fukoksantynę – związek chemiczny z rodziny karotenoidów o unikalnych właściwościach. We wstępnych badaniach ustalono, że sprzyja ona spalaniu tkanki tłuszczowej i ma działanie antycukrzycowe. Do dzieła, przygotowanie jej nie jest trudnym zadaniem!

1 porcja – 200 kcal

przepis na 1 porcje

suszone wodorosty wakame (50g),
duża marchewka (100g),
łyżka marynowanego imbiru (10g),
łyżka prażonych ziaren sezamu (10g),
2 łyżki octu ryżowego (20g),
½ łyżeczki oleju sezamowego (3g),
łyżeczka sosu sojowego (5g),
papryczka chili.

 

sposób przygotowania

Marchewkę obrałam ze skórki, a następnie starłam na tarce o grubych oczkach. Marchew zalałam octem ryżowym z dodatkiem wody. Odstawiłam do lodówki na około godzinę. Wodorosty zalałam zimną wodą i odłożyłam na około 10 minut. Po tym czasie dokładnie je odcedziłam i pokroiłam. Dodałam marchewkę, imbir, całość wymieszałam i przyprawiłam papryczką chilli, sosem sojowym i olejem sezamowym. Całość posypałam uprażonymi na patelni nasionami sezamu.

sałatka wakame - przepis Anety Łańcuchowskiej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Durszlak.pl