ZAPIEKANKA BAKŁAŻANOWA

Chyba nikt nie może przejść obok bakłażana obojętnie. Mam tak i ja. Bakłażan po prostu przyciąga wzrok i basta. Postanowiłam więc napawać się nie tylko jego barwą, ale i jego niebagatelnym smakiem. Nie pozostało mi nic innego, jak na jego bazie upiec pyszną zapiekankę. Dodałam ziemniaki, mozzarellę, indyka i oczywiście sos pomidorowy własnej roboty. Z nieskrywaną przyjemnością, do jego przyrządzenia użyłam mojego nowego nabytku kuchennego – blendera Electrolux Explore 7. W końcu pomidorki, czosnek, cebula same się nie zblendują, podobnie zresztą jak mięso indyka, a ten sprzęt kuchenny robi to naprawdę doskonale. Wyszło smakowicie jak na zdjęciu! Zapraszam do kuchni.

przepis na 2 porcje

1 porcja – 590 kcal

 

4 większe ziemniaki (300g),

bakłażan (240g),

kulka mozzarelli light (125g),

pierś z indyka (500g),

natka pietruszki,

świeża bazylia

sól,

pieprz,

łyżeczka oliwy z oliwek (5g).

sos pomidorowy:

2 szklanki przecieru pomidorowego (500g),

cebula (50g),

łyżeczka oliwy z oliwek (5g),

ząbek czosnku,

łyżeczka suszonej bazylii,

łyżeczka suszonego oregano,

½ łyżeczki ostrej papryki,

½ łyżeczki pieprzu.

 

 

sposób przygotowania:

Ziemniaki obrałam i pokroiłam w plastry, a następnie poukładałam na blasze, na papierze do pieczenia. Całość piekłam w piekarniku, aż do miękkości. przygotowanie sosu: Na patelni podsmażyłam cebulę wraz z czosnkiem, dodałam przecier pomidorowy i przyprawy. Wszystko razem dusiłam, a następnie wystudziłam i zblendowałam w blenderze na  gładką masę. W blenderze  zmieliłam również mięso z piersi indyka. Zmielone mięso przyprawiłam solą oraz pieprzem i usmażyłam na patelni, na oliwie z oliwek. Bakłażana pokroiłam w grubsze plastry. Przygotowane składniki zaczęłam układać w naczyniu żaroodpornym. Na początek warstwa ziemniaków następnie mięso, bakłażan i sos pomidorowy.  Z przygotowanych składników wyszły mi dwie warstwy, a na samym wierzchu poukładałam plastry mozzarelli. Zapiekankę wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 C na około 35 minut. Zapiekanka fantastycznie smakuje posypana duża ilością świeżej bazylii i natki pietruszki.

zapiekanka bakłażanowa - lookingforcooking.pl

zapiekanka - przepis Aneta Łańcuchowska

zapiekanka - łatwy przepis

TIP 1

Ziemniaki w zapiekance możesz zamienić na pełnoziarnisty makaron do lasagne, wtedy danie będzie miało więcej błonnika pokarmowego dającego uczucie sytości na dłużej.

TIP 2

Osoby z celiakią, będące na diecie bezglutenowej, mogą śmiało sięgać po moją zapiekankę. Oczywiście w tym przypadku zamiana ziemniaków na makaron nie wchodzi w grę.

TIP 3

Blender Electrolux Explore 7, potrafi blendować produkty utrzymując przy tym odpowiednio niską temperaturę. Co to daje? Warzywa i owoce nie tylko zachowują swój kolor i smak ale i większość wartości odżywczych, które w wyższej temperaturze by po prostu zginęły.

18 odpowiedzi na “ZAPIEKANKA BAKŁAŻANOWA”

  1. Grażyna napisał(a):

    Fajne, będę tu wracać 🙂

  2. Daria napisał(a):

    Sprzęcik wygląda na niezły… chyba drogi chyba;(

  3. Dorian napisał(a):

    a kiedy zupka jakaś?

  4. Grzegorz napisał(a):

    Extra przepis i łatwy!!!!!

  5. Asia napisał(a):

    Ale super! Uwielbiam tego bloga Pani Aneto! Jest super

  6. Aldona napisał(a):

    Uwielbiam zapiekanki. Więcej takich przepisów poproszę:)

  7. Wojtek napisał(a):

    super przepis na tę zapiekankę! podoba mi się!

  8. Dorota napisał(a):

    bakłażan = uwielbiam

  9. Franek napisał(a):

    Bardzo ładne zdjęcia robisz. Gratulacje i przepisy są super!

  10. tamara napisał(a):

    Spróbuję z tym makaronem. Uwielbiam makaronowe zapiekanki

  11. Magda i Paweł napisał(a):

    Fajny post, smakowity bardzo!

  12. Hania napisał(a):

    zrobiłam z makaronem pełnoziarnistym zamiast z ziemniaczkami i potwierdzam, że wyszła pięknie:)))

  13. tamara napisał(a):

    Zapiekanka jest przepyszna. Potwierdzone info!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Durszlak.pl