BANANY

blog lookingforcooking.pl aneta lancuchowska

Na temat bananów krąży niezliczona ilość mitów. Najpopularniejszy i najbardziej zakorzeniony w świadomości Polaków, dotyczy rzekomej szkodliwości końcówek bananów, w których miałyby się znajdować jaja pasożytów. Inny mit dotyczy właściwości tuczących bananów, a jeszcze inny, ich szkodliwości dla zdrowia. Ciekawe skąd tyle niechęci wobec bananów? Może jej źródłem jest zazdrosna konkurencja – rodzimi producenci owoców? Ciężko powiedzieć, jednak jednego możemy być pewni – żaden z powyższych zarzutów nie jest prawdziwy. Mimo, że najbliższe miejsce gdzie uprawia się banany jest oddalone od Polski o 5 tysięcy kilometrów, owoce te są jednymi z najchętniej spożywanych w naszym kraju. Warto więc przyjrzeć im się dokładniej. Na świecie istnieje kilkadziesiąt odmian bananów, jednak w Polsce dostępna jest niemal wyłącznie jedna z nich – Cavendish. Inne są bardzo rzadko spotykane, a szkoda bo różnorodności nigdy dosyć. W niektórych krajach można kupić banany o różnych kolorach, kształtach i aromatach. Średniej wielkości banan bez skórki waży około 120g i dostarcza około 100 kcal, pochodzących niemal wyłącznie z węglowodanów. Jeden owoc pokrywa około 20% dziennego zapotrzebowania na witaminę C, 12% zapotrzebowania na witaminę B6, potas oraz błonnik pokarmowy. Banany zawierają również witaminy z grupy B, magnez oraz miedź. Ponadto banany, zwłaszcza te bardzo dojrzałe zawierają znaczne ilości przeciwutleniaczy. Banany mają dość wysoki indeks glikemiczny – między 50 a 70, zależnie od stopnia dojrzałości. Ma to zarówno pozytywne jak i negatywne skutki. Do pozytywnych możemy zaliczyć to, że są lekkostrawne. Im wyższy wskaźnik IG tym dany produkt jest łatwiej przyswajalny. Dzięki temu banany są polecane w przypadku problemów żołądkowych. Banany nadają się również do spożywania zarówno przed, w trakcie, jak i po treningu, w celu uzupełnienia energii i mikroelementów. Wadą wysokiego IG bananów jest to, że nie są polecane osobom stosującym diety odchudzające. Wysoki IG oznacza, że po spożyciu produktu poziom glukozy w organizmie gwałtownie wzrasta, czego następstwem jest wyrzut większej ilości insuliny, co z kolei powoduje szybkie pojawienie się uczucia głodu. Niemniej banany nie zasługują na miano „tuczących”. Jeden owoc dostarcza tyle samo kalorii co dwa ciastka, ale w przeciwieństwie do nich zawiera także witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Dlatego jeżeli odchudzamy się, a najdzie nas ochota na „coś słodkiego” banan na pewno będzie lepszym wyborem niż jakiekolwiek słodycze.

Durszlak.pl