JABŁKA

blog lookingforcooking.pl aneta lancuchowska

Występują na całym świecie w niezliczonej ilości odmian, jednak śmiało możemy powiedzieć, że to nasz narodowy owoc. Tradycyjna polska kuchnia zna setki, jeśli nie tysiące przepisów na dania, przekąski i desery, które możemy z nich przyrządzić. Bardzo dobrze, ponieważ jabłka zasługują na miano jednego z najzdrowszych owoców świata. Prawda ta znana jest od dawna, a dowodzą jej nawet ludowe przysłowia  np. „zdrowy jak jabłko, rumiany jak jabłko” czy angielskie powiedzenie „an apple a day keeps the doctor away”. Wprawdzie jabłka nie są szczególnie bogate w witaminy i minerały – jeden średniej wielkości owoc (180g) dostarcza około 9 mg witaminy C oraz niewielkich ilości potasu – jednak ich tajemnica tkwi w czym innym: w wysokiej zawartości rozpuszczalnego w wodzie błonnika pokarmowego i przeciwutleniaczy. Składniki te skoncentrowane są przede wszystkim w skórce i tuż pod nią, dlatego najlepiej spożywać jabłka bez obierania, za to po dokładnym umyciu w ciepłej wodzie. Naukowcy dowiedli, że jedzenie jednego jabłka dziennie pozwala obniżyć poziom cholesterolu całkowitego i jego frakcji LDL. Pozytywny wpływ tych owoców na profil lipidowy przekłada się na zmniejszenie ryzyka występowania chorób serca, które są obecnie główną przyczyną zgonów w krajach rozwiniętych. Regularne spożywanie jabłek chroni też przed nowotworami jelita grubego, piersi oraz, co ciekawe, płuc. Stwierdzono także, że mogą one zmniejszać objawy astmy. Za pozytywne działanie jabłek na układ oddechowy odpowiedzialna jest zawarta w nich unikalna kompozycja antyoksydantów, które chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, a także mają działanie przeciwzapalne. Warto także wspomnieć o korzystnym wpływie jabłek na poziom cukru we krwi: błonnik i przeciwutleniacze spowalniają proces trawienia węglowodanów, dzięki czemu zmniejszają skoki poziomu glukozy we krwi po posiłkach. Jest to korzystne zjawisko w kontekście cukrzycy typu II oraz odchudzania. Ostatnią wartą wzmianki zaletą jabłek jest ich niskokaloryczność. Jeden średniej wielkości owoc dostarcza zaledwie około 90 kcal, dlatego mogą je spożywać wszyscy, nawet osoby stosujące diety niskokaloryczne. Istotny ze względu na właściwości owoców jest  ich sposób przechowywania. W temperaturze pokojowej nie powinny przebywać dłużej niż kilka dni, ponieważ niekorzystnie wpływa to na zawartość witaminy C i przeciwutleniaczy. Ze zdrowotnego punktu widzenia nie ma znaczenia, na którą odmianę jabłek się zdecydujemy. Chociaż najzdrowiej jest jeść jabłka na surowo, to jednak każda forma, nie wyłączając szarlotki, jest godna polecenia.

Durszlak.pl