SZPINAK

blog lookingforcooking.pl aneta lancuchowska

Szpinak to zielone warzywo liściaste wywodzące się ze środkowo-zachodniej Azji, które do Europy zostało sprowadzone w XIV wieku z Persji. Słynie on zarówno ze swoich cennych wartości odżywczych, jak i niewątpliwie pysznego smaku. Liście szpinaku obfitują przede wszystkim w kwas foliowy, potas, żelazo, witaminy z grupy B, witaminę C, E, K oraz betakaroten. Ze względu na zawarty w szpinaku kwas foliowy, wspierający rozwój układu nerwowego u rozwijającego się dziecka, szczególnie jest on zalecany kobietom w ciąży. Ponadto, warzywo to jest bogate w przeciwutleniacze, które zapobiegają nowotworom oraz miażdżycy. Z kolei zawarty w nim potas pomaga walczyć z nadciśnieniem tętniczym. Szpinak szczególnie polecany jest osobom chcącym pozbyć się zbędnych kilogramów, ponieważ 100g jego liści zawiera jedynie 16 kcal. Niektóre osoby powinny ograniczyć spożycie tego warzywa ze względu na występujący w nim kwas szczawiowy. Dotyczy to szczególnie osób cierpiących na dnę moczanową, reumatyzm czy choroby nerek. Szczawiany utrudniają przyswajanie wapnia, więc w celu zbilansowania jego strat warto dodać do szpinaku ser feta lub jogurt naturalny.

Durszlak.pl