czas przygotowania: 45 minut

Amarantus, inaczej szarłat, jest zbożem bezglutenowym i spośród innych zbóż ma najwyższą wartość odżywczą. Podstawowym składnikiem nasion amarantusa jest białko, jego zawartość kształtuje się w granicach 16-20%. Skład biologiczny tego białka przewyższa nawet białko mleka czy soi, gdyż zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne. Wniosek z tego, że amarantus jest idealnym zbożem dla wszystkich tych, którzy nie mogą lub nie lubią produktów mlecznych. Nasiona szarłatu mają tylko jeden „minus” – zawierają mało leucyny, która występuje w większych ilościach w innych zbożach, dlatego też warto go łączyć z innymi zbożami. Poniżej znajdziesz przepis na idealnie bezglutenowe ciasto, które jest mieszanką czterech różnych zbóż.

1 porcja = 150 kcal
składniki:
8½ łyżki mąki ryżowej brązowej
2½ łyżki mąki gryczanej
6½ łyżki amarantusa ekspandowanego
3 łyżki płatków jaglanych
2 jajka
4 łyżki karobu
2 łyżki syropu klonowego
½ łyżeczki cynamonu
3 łyżki wiórków kokosowych
¾ szklanki napoju ryżowego
duże jabłko

sposób przygotowania
W dużej misce połączyłam ze sobą wszystkie suche składniki, następnie dodałam resztę składników ciasta i wszystko dokładnie wymieszałam łyżką. Formę o rozmiarach 22 x 17cm wysmarowałam masłem (można też oliwą), posypałam amarantusem i przełożyłam do niej ciasto. Pokrojone na plasterki jabłko, poukładałam na cieście. Piekłam w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C przez 25 minut.

AMARANTUSOWE, BEZGLUTENOWE CIASTO CZEKOLADOWE

TIP 1
Do mojego ciasta użyłam napoju ryżowego, ponieważ mój synek ma alergię na białko mleka krowiego, Ty, jeżeli nie jesteś alergikiem, możesz użyć mleka krowiego 2%.
TIP 2
Jeżeli nie musisz lub nie chcesz unikać glutenu, możesz mąkę ryżową zamienić na mąkę pszenną pełnoziarnistą lub mąkę żytnią.
TIP 3
Karob bardzo w smaku przypomina kakao, tak bardzo, że nawet mój synek się nie orientuje gdy przygotowuje mu lody bananowe właśnie z karobem. W ciastach kakao może być zastąpione karobem, w szczególności w dietach alergików, gdyż nie zawiera alergenów. Karob zawiera mniej magnezu niż kakao natomiast więcej wapnia. 150g opakowanie karobu możesz kupić za około 5 zł. Opłaca się!

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *