czas przygotowania: 10 minut

Idą upały więc nie kombinując zbytnio, wrzucam na bloga przepis na domowe lody. W końcu, czy jest coś bardziej odpowiedniego do przekąszenia, gdy słupek rtęci przekracza magiczną granicę 30 stopni C? Co sądzisz o lodach bananowo-czekoladowych z dodatkiem awokado albo o sorbecie z mango? Wbrew pozorom mango w Polsce można kupić wyjątkowo smaczne. Nie wiem jak to się dzieje ale praktycznie nie ma różnicy między mango kupionym w warszawskiej Biedronce, od tego na ulicznym straganie w Colombo na Sri Lance. Oczywiście mówię tu o różnicy smakowej, zapominając o tzw. okolicznościach przyrody.

lody czekoladowe z awokado
z podanych proporcji wychodzą 2 lody
jeden lód = 110 kcal
½ awokado
½ banana
łyżeczka syropu daktylowego
łyżeczka kakao naturalnego
2 łyżki napoju kokosowego

sposób przygotowania


Awokado zblendowałam na gładką masę z syropem daktylowym, kakao i napojem kokosowym. Do gładkiej masy dodałam banana pokrojonego w kostkę. Przygotowaną masą napełniłam pojemniki na lody z IKEA i włożyłam do lodówki na całą noc. Rano lody już były gotowe.

sorbet z mango
z podanych proporcji wychodzą 2 lody
1 lód = 40 kcal
½ mango

LODY CZEKOLADOWE Z AWOKADO I SORBET Z MANGO

sposób przygotowania


Mango zmiksowałam i napełniłam musem pojemniki do lodów. Banalnie proste, a cieszy i małych i dużych.

TIP 1
Warto lody ze sklepu zamienić na te domowej roboty. Lody sklepowe w swoim składzie nierzadko mają dodatek syropu glukozowego, utwardzony tłuszcz palmowy, stabilizatory i lecytynę sojową. Oczywiście są wyjątki jednak zdecydowanie łatwiej trafić na te pierwsze niż te wyprodukowane z samych zdrowych składników. Mój synek przepada za lodami, zresztą które dziecko nie przepada? Ponieważ, jak się domyślasz, pochłania je w dużych ilościach, z czystym sumieniem przygotowuję dla niego domowej roboty lody bananowo-czekolodowe. Zajmuje mi to naprawdę chwilę, a dodatkowa zaleta takiego rozwiązania jest taka, iż nie prosi mnie o kupno lodów na ulicy ponieważ bardziej z lodami kojarzy mu się nasz domowy zamrażalnik niż uliczna budka.
TIP 2
Idealny sposób na zagospodarowanie przejrzałych bananów to zrobić z nich lody. Włóż je do zamrażalki. Ja zamrażam banany w skórce ale możesz też zamrozić obrane. Po wyjęciu miksuje je dodając np. kakao. Dobrym pomysłem jest dodanie łyżki masła orzechowego, wiórków kokosowych czy cynamonu. Na pewno będą pyszne.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *