Nie ma lepszego sposobu na świętowanie imprezy absolwenckiej niż traktowanie świeżych absolwentów do ich ulubionych potraw. Ponieważ jest to duża...
Czytaj Więcej7 przepisów na napoje probiotyczne, dzięki którym Twoje jelita będą zdrowe
Myśląc o bakteriach, większość z nas ma na myśli organizmy wywołujące choroby. Istnieją jednak pewne rodzaje bakterii, które są "przyjazne" i niezbędne dla dobrego zdrowia i witalności: Probiotyki. Te żywe bakterie i drożdże są dobre dla ogólnego stanu zdrowia, zwłaszcza dla układu pokarmowego. Utrzymują one jelita w zdrowiu i mogą pomóc w leczeniu biegunki oraz mogą pomóc osobom cierpiącym na zespół jelita drażliwego i chorobę Crohna.
Dlaczego nie dodać napoju probiotycznego lub dwóch do swojej codziennej diety i zapewnić sobie najzdrowsze samopoczucie?
Czym są probiotyki?
Słowo probiotyk oznacza "dla życia", a ich działanie polega na poprawieniu równowagi flory bakteryjnej w układzie pokarmowym i pomaganiu jej w bardziej efektywnym wykonywaniu zadań. Powodów, dla których warto spożywać więcej probiotyków jest wiele. Te "dobre robaki" wypierają złe robaki w przewodzie pokarmowym, aby:
- Pomagają wzmocnić odpornośćZmniejszają stany zapalneZmniejszają ciśnienie krwiZmniejszają poziom cholesteroluWspomagają uczenie się i pamięćLeczą infekcje dróg moczowychŁagodzą objawy zespołu jelita drażliwego (IBS)Zapobiegają lub leczą biegunkęZapobiegają egzemie u dzieci i alergiomPoprawiają higienę jamy ustnejPomagają zrzucić kilogramy i zapobiegają przybieraniu na wadzePoprawiają nastrój.
Istnieje siedem rodzajów przyjaznych bakterii. Najczęstszym z nich jest Lactobacillus, najbardziej rozpowszechniony probiotyk, który można znaleźć w jogurcie i innych fermentowanych produktach spożywczych. Bifidobacterium można znaleźć w niektórych produktach mlecznych i mogą one pomóc złagodzić objawy zespołu jelita drażliwego (IBS) i innych schorzeń. Inne rodzaje bakterii to Streptococcus thermophilus, Saccharomyces boulardii i Bacillus subtilis. Niezależnie od tego, czy znasz rodzaje probiotyków, czy nie, ważne jest, aby stały się one częścią Twojej codziennej - lub cotygodniowej - diety.
Co powoduje brak równowagi w jelitach?
Liczba dobrych bakterii w układzie pokarmowym może zostać zawyżona przez te złe, co prowadzi do braku równowagi. Czynniki, które mogą do tego doprowadzić to m.in:
- Spożywanie zbyt dużej ilości tłuszczów w diecieJedzenie diety o niskiej zawartości błonnikaNadmiar stresuNarażenie na substancje toksyczneJedzenie zbyt dużej ilości przetworzonej i niezdrowej żywnościInfekcja żołądkaDługie stosowanie antybiotyków.
Spożywanie diety bogatej w probiotyki może pomóc oczyścić jelita i zapewnić ich doskonałą kondycję. Oprócz dodawania do diety pokarmów bogatych w probiotyki, takich jak twaróg i kiszona kapusta, spożywanie jednego napoju probiotycznego dziennie może sprawić, że lekarz będzie się trzymał z daleka. Wypróbuj te przepisy, aby zachować zdrowie:
1. BUTTERMILK
Ten cierpki płyn jest czasami znany jako probiotyk babci i jest tradycyjnym indyjskim probiotykiem z żywymi kulturami bakterii. Należy jednak pamiętać, że podgrzewanie maślanki - podczas gotowania - niszczy żywe kultury bakterii.
Składniki
Zsiadłe mleko: 1 filiżanka
Woda: 1 szklanka
Kminek w proszku: 1 łyżka
Zielone chili: 1/2, opcjonalnie
Metoda
Umieść wszystkie składniki w blenderze i zmiksuj. Obecność kwasu mlekowego nadaje temu napojowi lekko kwaśny smak.
2. PROSTY KEFIR MLECZNY
Kefir to fermentowany napój mleczny wytwarzany przy użyciu startera zwanego "ziarnami". Jest on bogaty w składniki odżywcze i probiotyki.
Składniki
Mleko: 1 szklanka
Kilka ziaren kefiru
Metoda
Dodaj gumowate i maślane ziarna kefiru do szklanki mleka. Przykryj i pozostaw w temperaturze pokojowej na 24 godziny. Mleko sfermentuje i zgęstnieje. Przecedzić mieszankę i wypić. Kefir może być ponownie użyty na czas nieokreślony.
3. PROBIOTYCZNA LEMONIADA
To może nie smakuje jak zwykła lemoniada, ale ten Lacto-fermented probiotyczny napój jest znacznie zdrowsze. Ten łatwy przepis może być wykonany bez tradycyjnego Kombucha SCOBY lub ziaren kefiru wodnego.
Składniki
10 cytryn, wyciśnięty sok
Cukier, ¾ filiżanki
Serwatka, 1 filiżanka
Przefiltrowana woda, 2,5 do 3 kwarty
Słoik o rozmiarze galona
Metoda
Włóż cukier do szklanego słoika i dodaj trochę gorącej wody, aby go rozpuścić. Wlej sok z cytryny do słoika i uzupełnij go przefiltrowaną wodą. Pozostaw do ostygnięcia. Kiedy płyn osiągnie temperaturę pokojową, dodaj do niego serwatkę (płyn pozostały po zsiadaniu się mleka) i powoli wymieszaj. Przykryj szczelnie słoik i pozostaw na blacie przez 2-3 dni. Przechowuj w lodówce i pij 4-6 uncji dziennie.
4. KEFIR Z WODY KOKOSOWEJ
Ten fermentowany napój wspomaga trawienie i jest szczególnie polecany do posiłków lub po nich.
Składniki
Ziarna kefiru wodnego, ¼ szklanki
Świeża woda kokosowa, 6 filiżanek
Sok z cytryny lub pomarańczy, od ½ do 1 filiżanki
Metoda
Wlej ziarna kefiru wodnego i wodę kokosową do słoika. Przykryć ściereczką i odstawić na 48 godzin w temperaturze pokojowej. Odcedź kefir z wody kokosowej i zachowaj ziarna. Druga fermentacja sprawi, że kefir z wody kokosowej będzie musujący. Wymieszać kefir kokosowy z sokiem i przelać do szczelnie zamykanej butelki. Pozostaw do fermentacji na 48 godzin. Przechowuj w lodówce!
5. SFERMENTOWANY SOK POMARAŃCZOWY
Ten pyszny i musujący napój - trochę jak Orangina - jest ucztą dla twojego języka i jelit.
Składniki
Świeży sok pomarańczowy, 2 ½ szklanki
Ziarna kefiru wodnego, 1/2 łyżki, lub serwatka, 2 łyżki
Woda filtrowana
Sól morska, do smaku
Metoda
Wlej sok pomarańczowy do szklanego słoika. Dodaj kulturę bakterii lub serwatkę i szczyptę soli. Dopełnij słoik około 1 szklanką wody (o temperaturze pokojowej). Przykryj pokrywką i szybko wstrząśnij. Pozostaw w temperaturze pokojowej na 48 godzin. Następnie odstaw do lodówki na kilka godzin i ciesz się!
6. NAPÓJ Z OCTU JABŁKOWEGO
Ten koktajl-jak napój może ożywić cię w najcieplejszych dni. Naturalnie sfermentowany surowy i niepasteryzowany ocet jabłkowy oferuje mnóstwo korzyści zdrowotnych.
Składniki
Ocet jabłkowy z cydru, 2 łyżki
Sok jabłkowy, 2 łyżki
Zimna woda, jedna szklanka
Cynamon, posypka
Metoda
Połącz wszystkie składniki w kubku i wymieszaj lub wstrząśnij do połączenia. Podawaj schłodzony lub z lodem. Upewnij się, że kupujesz surowy, niefiltrowany, organiczny ocet jabłkowy.
7. ZIELONY SOK PROBIOTYCZNY
Zieloni są świetne dla Ciebie, a sokowanie ich pozwala uzyskać składniki odżywcze w jiffy. Rodzaj jak zielony smoothie z dodatkiem probiotyków!
Składniki
seler naciowy, 2 łodygi
Pietruszka, 1 garść
Liście szpinaku, 1 garść
Liście jarmużu, 1 garść
Kapsułka probiotyczna, 1
Sposób
Wyciśnij sok z wszystkich składników, z wyjątkiem kapsułki z probiotykiem. Otwórz kapsułkę z probiotykiem i wlej jej zawartość do soku. Dobrze wymieszaj i smacznego!
Probiotyki mogą pomóc w budowaniu Twojego zdrowia. Ekspert HealthifyMe może zapewnić, że sugerują one przepisy probiotyczne, które są odpowiednie dla Ciebie.
Bądź w formie z HealthifyMe. Zarejestruj się tutaj