Najnowsze artykuły

Zachowaj zdrowie na wakacjach

Mikołaj wygląda słodko z brzuszkiem, ale nie każdy z nas. Wyjeżdżając za miasto na zasłużony zimowy wypoczynek, pamiętaj, że jedziesz po to, by się...

Czytaj Więcej

7 przepisów na napoje probiotyczne, dzięki którym Twoje jelita będą zdrowe

Myśląc o bakteriach, większość z nas ma na myśli organizmy wywołujące choroby. Istnieją jednak pewne rodzaje bakterii, które są "przyjazne" i niezbędne dla dobrego zdrowia i witalności: Probiotyki. Te żywe bakterie i drożdże są dobre dla ogólnego stanu zdrowia, zwłaszcza dla układu pokarmowego. Utrzymują one jelita w zdrowiu i mogą pomóc w leczeniu biegunki oraz mogą pomóc osobom cierpiącym na zespół jelita drażliwego i chorobę Crohna.

Dlaczego nie dodać napoju probiotycznego lub dwóch do swojej codziennej diety i zapewnić sobie najzdrowsze samopoczucie?

Czym są probiotyki?

Słowo probiotyk oznacza "dla życia", a ich działanie polega na poprawieniu równowagi flory bakteryjnej w układzie pokarmowym i pomaganiu jej w bardziej efektywnym wykonywaniu zadań. Powodów, dla których warto spożywać więcej probiotyków jest wiele. Te "dobre robaki" wypierają złe robaki w przewodzie pokarmowym, aby:

    Pomagają wzmocnić odpornośćZmniejszają stany zapalneZmniejszają ciśnienie krwiZmniejszają poziom cholesteroluWspomagają uczenie się i pamięćLeczą infekcje dróg moczowychŁagodzą objawy zespołu jelita drażliwego (IBS)Zapobiegają lub leczą biegunkęZapobiegają egzemie u dzieci i alergiomPoprawiają higienę jamy ustnejPomagają zrzucić kilogramy i zapobiegają przybieraniu na wadzePoprawiają nastrój.

Istnieje siedem rodzajów przyjaznych bakterii. Najczęstszym z nich jest Lactobacillus, najbardziej rozpowszechniony probiotyk, który można znaleźć w jogurcie i innych fermentowanych produktach spożywczych. Bifidobacterium można znaleźć w niektórych produktach mlecznych i mogą one pomóc złagodzić objawy zespołu jelita drażliwego (IBS) i innych schorzeń. Inne rodzaje bakterii to Streptococcus thermophilus, Saccharomyces boulardii i Bacillus subtilis. Niezależnie od tego, czy znasz rodzaje probiotyków, czy nie, ważne jest, aby stały się one częścią Twojej codziennej - lub cotygodniowej - diety.

Co powoduje brak równowagi w jelitach?

Liczba dobrych bakterii w układzie pokarmowym może zostać zawyżona przez te złe, co prowadzi do braku równowagi. Czynniki, które mogą do tego doprowadzić to m.in:

    Spożywanie zbyt dużej ilości tłuszczów w diecieJedzenie diety o niskiej zawartości błonnikaNadmiar stresuNarażenie na substancje toksyczneJedzenie zbyt dużej ilości przetworzonej i niezdrowej żywnościInfekcja żołądkaDługie stosowanie antybiotyków.

Spożywanie diety bogatej w probiotyki może pomóc oczyścić jelita i zapewnić ich doskonałą kondycję. Oprócz dodawania do diety pokarmów bogatych w probiotyki, takich jak twaróg i kiszona kapusta, spożywanie jednego napoju probiotycznego dziennie może sprawić, że lekarz będzie się trzymał z daleka. Wypróbuj te przepisy, aby zachować zdrowie:

1. BUTTERMILK

Ten cierpki płyn jest czasami znany jako probiotyk babci i jest tradycyjnym indyjskim probiotykiem z żywymi kulturami bakterii. Należy jednak pamiętać, że podgrzewanie maślanki - podczas gotowania - niszczy żywe kultury bakterii.

Składniki

Zsiadłe mleko: 1 filiżanka

Woda: 1 szklanka

Kminek w proszku: 1 łyżka

Zielone chili: 1/2, opcjonalnie

Metoda

Umieść wszystkie składniki w blenderze i zmiksuj. Obecność kwasu mlekowego nadaje temu napojowi lekko kwaśny smak.

2. PROSTY KEFIR MLECZNY

Kefir to fermentowany napój mleczny wytwarzany przy użyciu startera zwanego "ziarnami". Jest on bogaty w składniki odżywcze i probiotyki.

Składniki

Mleko: 1 szklanka

Kilka ziaren kefiru

Metoda

Dodaj gumowate i maślane ziarna kefiru do szklanki mleka. Przykryj i pozostaw w temperaturze pokojowej na 24 godziny. Mleko sfermentuje i zgęstnieje. Przecedzić mieszankę i wypić. Kefir może być ponownie użyty na czas nieokreślony.

3. PROBIOTYCZNA LEMONIADA

To może nie smakuje jak zwykła lemoniada, ale ten Lacto-fermented probiotyczny napój jest znacznie zdrowsze. Ten łatwy przepis może być wykonany bez tradycyjnego Kombucha SCOBY lub ziaren kefiru wodnego.

Składniki

10 cytryn, wyciśnięty sok

Cukier, ¾ filiżanki

Serwatka, 1 filiżanka

Przefiltrowana woda, 2,5 do 3 kwarty

Słoik o rozmiarze galona

Metoda

Włóż cukier do szklanego słoika i dodaj trochę gorącej wody, aby go rozpuścić. Wlej sok z cytryny do słoika i uzupełnij go przefiltrowaną wodą. Pozostaw do ostygnięcia. Kiedy płyn osiągnie temperaturę pokojową, dodaj do niego serwatkę (płyn pozostały po zsiadaniu się mleka) i powoli wymieszaj. Przykryj szczelnie słoik i pozostaw na blacie przez 2-3 dni. Przechowuj w lodówce i pij 4-6 uncji dziennie.

4. KEFIR Z WODY KOKOSOWEJ

Ten fermentowany napój wspomaga trawienie i jest szczególnie polecany do posiłków lub po nich.

Składniki

Ziarna kefiru wodnego, ¼ szklanki

Świeża woda kokosowa, 6 filiżanek

Sok z cytryny lub pomarańczy, od ½ do 1 filiżanki

Metoda

Wlej ziarna kefiru wodnego i wodę kokosową do słoika. Przykryć ściereczką i odstawić na 48 godzin w temperaturze pokojowej. Odcedź kefir z wody kokosowej i zachowaj ziarna. Druga fermentacja sprawi, że kefir z wody kokosowej będzie musujący. Wymieszać kefir kokosowy z sokiem i przelać do szczelnie zamykanej butelki. Pozostaw do fermentacji na 48 godzin. Przechowuj w lodówce!

5. SFERMENTOWANY SOK POMARAŃCZOWY

Ten pyszny i musujący napój - trochę jak Orangina - jest ucztą dla twojego języka i jelit.

Składniki

Świeży sok pomarańczowy, 2 ½ szklanki

Ziarna kefiru wodnego, 1/2 łyżki, lub serwatka, 2 łyżki

Woda filtrowana

Sól morska, do smaku

Metoda

Wlej sok pomarańczowy do szklanego słoika. Dodaj kulturę bakterii lub serwatkę i szczyptę soli. Dopełnij słoik około 1 szklanką wody (o temperaturze pokojowej). Przykryj pokrywką i szybko wstrząśnij. Pozostaw w temperaturze pokojowej na 48 godzin. Następnie odstaw do lodówki na kilka godzin i ciesz się!

6. NAPÓJ Z OCTU JABŁKOWEGO

Ten koktajl-jak napój może ożywić cię w najcieplejszych dni. Naturalnie sfermentowany surowy i niepasteryzowany ocet jabłkowy oferuje mnóstwo korzyści zdrowotnych.

Składniki

Ocet jabłkowy z cydru, 2 łyżki

Sok jabłkowy, 2 łyżki

Zimna woda, jedna szklanka

Cynamon, posypka

Metoda

Połącz wszystkie składniki w kubku i wymieszaj lub wstrząśnij do połączenia. Podawaj schłodzony lub z lodem. Upewnij się, że kupujesz surowy, niefiltrowany, organiczny ocet jabłkowy.

7. ZIELONY SOK PROBIOTYCZNY

Zieloni są świetne dla Ciebie, a sokowanie ich pozwala uzyskać składniki odżywcze w jiffy. Rodzaj jak zielony smoothie z dodatkiem probiotyków!

Składniki

seler naciowy, 2 łodygi

Pietruszka, 1 garść

Liście szpinaku, 1 garść

Liście jarmużu, 1 garść

Kapsułka probiotyczna, 1

Sposób

Wyciśnij sok z wszystkich składników, z wyjątkiem kapsułki z probiotykiem. Otwórz kapsułkę z probiotykiem i wlej jej zawartość do soku. Dobrze wymieszaj i smacznego!

Probiotyki mogą pomóc w budowaniu Twojego zdrowia. Ekspert HealthifyMe może zapewnić, że sugerują one przepisy probiotyczne, które są odpowiednie dla Ciebie.

Bądź w formie z HealthifyMe. Zarejestruj się tutaj

Tags: cocktail-like drinkgreen smoothiehealth benefitsskefir grainsprobiotic drinkProbioticsprobiotics recipestraditional Indian probiotic