Gazetka Biedronka to nieodłączny element planowania zakupów dla wielu Polaków. Regularne promocje na artykuły spożywcze, chemię gospodarczą i inne...
Czytaj WięcejJak wybrać wielkość porcji na imprezę cateringową
Nauka, jak obliczyć porcje żywności dla rodzaju imprezy i liczby gości masz jest jednym z najtrudniejszych zadań w gastronomii. Nie chcesz mieć zbyt wiele resztek, ponieważ jest to strata zasobów i nie chcesz, aby ludzie wracali do swoich domów głodny, jak to daje złe wrażenie do swoich gości. Czy jest to przyjęcie urodzinowe, przyjęcie weselne, lub impreza fundraisingowa, to zwykle staje się bardziej skomplikowane w momencie, gdy przechodzisz przez listę menu, próbując dowiedzieć się, jaki rodzaj żywności potrzebujesz i ile kosztują. Sformułowaliśmy przewodnik po budżecie, który obejmuje typowe sytuacje cateringowe, aby pomóc Ci wybrać odpowiednie wielkości porcji na Twoją imprezę z cateringiem.
- Rodzaj imprezy i liczba gości
Zawsze ważne jest, aby zacząć od liczby osób, które będą uczestniczyć w imprezie. Zawsze należy pamiętać o podaniu jak najdokładniejszej liczby gości, aby zrekompensować liczbę osób, które mogą zmienić zdanie lub nie pojawić się na imprezie. W ten sposób eliminuje się dodatkowe wydatki, pośpiech w ostatniej chwili i zbyt wiele resztek po imprezie. Rodzaj imprezy wpływa na rodzaj serwowanego jedzenia, a także na cenę i ilości. Goście zazwyczaj jedzą jedną porcję na formalnych imprezach, podczas gdy goście mogą wrócić po dodatkowe jedzenie na swobodnej imprezie.
- Czas trwania imprezy
Kolejnym czynnikiem, który należy wziąć pod uwagę przy wyborze wielkości porcji na imprezę cateringową, jest czas jej trwania. Spotkanie, które trwa tylko 30 minut będzie wymagało mniejszej ilości produktów niż impreza, która trwa cały dzień. Imprezy okolicznościowe mogą wymagać podania większej ilości pozycji w menu, aby ludzie mogli zaspokoić swój głód w różnych porach dnia. Mając to na uwadze, musisz zapewnić swoim gościom komfort podczas całego wydarzenia lub spotkania poprzez zapewnienie odpowiedniego jedzenia. Aby tak się stało, możesz być zobowiązany do serwowania większych porcji cateringowych z dostępnych dań.
- Używaj talerzy tej samej wielkości
Najlepszym sposobem na kontrolowanie wielkości porcji jest serwowanie na mniejszych talerzach lub miskach, które są podobnej wielkości. Zapobiega to podawaniu gościom większej ilości jedzenia niż to, co mogliby zjeść z bufetu. Możesz osiągnąć piękną prezentację, używając atrakcyjnego małego talerza, aby uniknąć serwowania wielkości porcji, które wyglądają średnio. Jedzenie może często wydawać się apetyczne i bardziej ekskluzywne, gdy jest podawane w mniejszych porcjach, co sprawia, że jest to wystarczający powód, aby uwzględnić tę cechę w swojej imprezie cateringowej.
- Postaw na proste dania
Proste i obfite potrawy mogą z łatwością napełnić puste brzuszki bez nadwyrężania kieszeni. Dania z ryżu, makarony, curry, duszone mięsa i pyszne gulasze zawsze zapewniają domowy smak, który ludzie mogą jeść i cieszyć się. Ponadto są one łatwiejsze w przygotowaniu i podaniu, co czyni je idealnymi zarówno na formalne, jak i swobodne imprezy. Ważne jest również, aby trzymać się składników, które są w sezonie, aby nie wydawać więcej na jedzenie. Rodzaj kuchni ma również wpływ na wielkość porcji podczas imprezy. Serdeczne kuchnie, takie jak meksykańska czy włoska, mogą być przygotowane bez wielu dodatków i bardzo szybko napełnią gości. Dania wegetariańskie mogą wymagać dodatkowych dodatków i nieco większej objętości na osobę.
- Rozważ specjalne ograniczenia dietetyczne
Ponieważ chcesz, aby wszyscy Twoi goście byli szczęśliwi i zadowoleni, musisz upewnić się, że każdy będzie miał co jeść. Ludzie, którzy są uczuleni na pewne pokarmy lub ci, którzy pilnują swojej diety, mogą nie pójść na żaden posiłek, który im zapewnisz podczas imprezy cateringowej. Uwzględnienie specjalnych ograniczeń dietetycznych w organizowanym przez Ciebie wydarzeniu powoduje, że liczby w różnych kategoriach żywnościowych są mniejsze i pozwala uniknąć zbyt wielu resztek. Na przykład, podczas przygotowywania posiłków wegetariańskich, będziesz oszczędzać pieniądze poprzez eliminację owoców morza, mięsa i kursów drobiu. Jednak będziesz musiał to zrównoważyć poprzez zwiększenie liczby dań warzywnych, zwracając jednocześnie uwagę na dania zawierające białko roślinne.
Przyjęcie niektórych z powyższych wskazówek dotyczących wyboru wielkości porcji na imprezę cateringową sprawi, że nie wydasz zbyt wiele pieniędzy na jedzenie. Oznacza to, że nie będziesz miał zbyt wielu resztek i wszyscy goście, którzy uczestniczą w imprezie będą zadowoleni, ponieważ przygotowałeś coś dla każdego. Wreszcie, zawsze pamiętaj, aby dać dobre wrażenie do swoich gości, oferując piękne prezentacje żywności. Rodzaj prezentacji, którą pociągniesz, będzie zależał od tego, czy masz bufet, czy podajesz gościom jedzenie na talerzu.
Komentarze (0)