Najnowsze artykuły

Co ile jest gazetka Biedronka? Jakie są...

Gazetka Biedronka to nieodłączny element planowania zakupów dla wielu Polaków. Regularne promocje na artykuły spożywcze, chemię gospodarczą i inne...

Czytaj Więcej

8 bezużytecznych pokarmów przy prawidłowym odżywianiu

Fast food owsianka

Owsianka błyskawiczna nie jest dobrą opcją śniadaniową. Płatki owsiane, podobnie jak granola, mają wysoką zawartość cukru. I oprócz tego, że sama w sobie nie jest zdrowa, i prowokuje głód: półtorej godziny po jedzeniu już chcesz

Płatki owsiane, które naprawdę przyniosą Ci korzyści, są gotowane przez co najmniej 15 minut. Kasza powinna być grubo mielona, gotowana w wodzie, a nie w mleku czy śmietanie, starając się wykluczyć cukier. Ten wariant jest idealny na przykład przed treningiem i pomoże Ci się rozruszać.

Ponadto, każda owsianka zawiera niewystarczającą ilość białka, którego organizm potrzebuje rano. Lepiej jest wybrać tę kaszę jako brunch i połączyć ją z twarogiem, serem lub omletem, gotowanymi jajkami.

Soki w torebkach

Soki w sklepach dzielą się na soki bezpośrednio tłoczone, soki odtworzone, nektary i produkty sokowe. Kategorie te związane są ze składem i technologią przygotowania. Jest jednak jeden nieprzyjemny fakt, który łączy prawie wszystkie soki w torebkach: zawierają one dużo cukru.

Jako zdrowszą alternatywę dla tetrapaków, dietetyk Anna Iwaszkiewicz poleca przygotowanie kąsków z naturalnych lub mrożonych jagód lub domowej lemoniady na bazie zwykłej wody, cytryny i mięty.

Makaron

Zwykły makaron z mąki pszennej nie jest dobrym wyborem dla zdrowej diety. Są to łatwo przyswajalne węglowodany, których spożywanie może powodować odkładanie się tłuszczu w organizmie. Dodatkowo, po takim posiłku uczucie głodu szybko powraca.

Lepiej jest preferować makaron z grupy A: jest on wykonany z pszenicy durum, zawiera więcej błonnika i mniej skrobi oraz ma niższy indeks glikemiczny od dwóch odmian makaronu i dwóch odmian ryżu, co oznacza, że są one trawione wolniej i nie powodują skoków poziomu cukru we krwi.

Przy zakupie zwróć uwagę na czas gotowania: im jest on dłuższy, tym zdrowszy jest makaron. Staraj się nie rozgotować produktu, gotuj go do stanu al dente.

Jogurt z owocami i innymi dodatkami

Oprócz niewątpliwie pożytecznych bakterii lactobacillus, jogurty kupowane w sklepach często zawierają sztuczne dodatki, aromaty i ten sam cukier.

Lepiej kupować jogurty do 5-6% tłuszczu, bez dodatku dżemu. Jeśli chcesz zaspokoić głód na długi czas, wybierz produkt z płatkami zbożowymi, ale nie z dżemem, słodkimi polewami i musli.

Ale ogólnie rzecz biorąc, dietetycy zalecają preferowanie jogurtu sklepowego lub twarogu ze świeżymi lub mrożonymi jagodami i owocami. Takie danie będzie bardziej pożywne i zdrowe - zarówno jako śniadanie, jak i lekka przekąska w ciągu dnia.

Kaszka manna

Ulubiona od dzieciństwa kasza manna wytwarzana jest z kaszy pszennej. Jest to idealny produkt dla dzieci: zawiera dużo węglowodanów prostych, które są łatwo trawione przez organizm i dają szybką energię - właśnie to, co jest potrzebne do aktywnego rozwoju i biegania.

Jednak według dietetyk Anna Ivashkevich, kasza manna nie jest odpowiednia dla diety dorosłych, ponieważ dorośli nie są bardzo aktywni, a kasza jest wysokokaloryczna.

A to jeszcze nie wszystko. Niestety, kasza manna zawiera niewystarczającą ilość pożytecznych witamin, minerałów i błonnika. To sprawia, że nie można go nazwać prawdziwie zdrowym produktem.

Ryż biały

Aby przedłużyć okres przydatności do spożycia ryżu białego, jest on najpierw oczyszczany i mielony, a niektóre odmiany poddawane są gotowaniu na parze. Po tych skomplikowanych manipulacjach w kaszy nie zostaje wiele składników odżywczych: na przykład w białym, długoziarnistym, zwykłym, gotowanym ryżu jest bardzo mało błonnika i białka.