Nie ma lepszego sposobu na świętowanie imprezy absolwenckiej niż traktowanie świeżych absolwentów do ich ulubionych potraw. Ponieważ jest to duża...
Czytaj Więcej8 bezużytecznych pokarmów przy prawidłowym odżywianiu
Fast food owsianka
Owsianka błyskawiczna nie jest dobrą opcją śniadaniową. Płatki owsiane, podobnie jak granola, mają wysoką zawartość cukru. I oprócz tego, że sama w sobie nie jest zdrowa, i prowokuje głód: półtorej godziny po jedzeniu już chcesz
Płatki owsiane, które naprawdę przyniosą Ci korzyści, są gotowane przez co najmniej 15 minut. Kasza powinna być grubo mielona, gotowana w wodzie, a nie w mleku czy śmietanie, starając się wykluczyć cukier. Ten wariant jest idealny na przykład przed treningiem i pomoże Ci się rozruszać.
Ponadto, każda owsianka zawiera niewystarczającą ilość białka, którego organizm potrzebuje rano. Lepiej jest wybrać tę kaszę jako brunch i połączyć ją z twarogiem, serem lub omletem, gotowanymi jajkami.
Soki w torebkach
Soki w sklepach dzielą się na soki bezpośrednio tłoczone, soki odtworzone, nektary i produkty sokowe. Kategorie te związane są ze składem i technologią przygotowania. Jest jednak jeden nieprzyjemny fakt, który łączy prawie wszystkie soki w torebkach: zawierają one dużo cukru.
Jako zdrowszą alternatywę dla tetrapaków, dietetyk Anna Iwaszkiewicz poleca przygotowanie kąsków z naturalnych lub mrożonych jagód lub domowej lemoniady na bazie zwykłej wody, cytryny i mięty.
Makaron
Zwykły makaron z mąki pszennej nie jest dobrym wyborem dla zdrowej diety. Są to łatwo przyswajalne węglowodany, których spożywanie może powodować odkładanie się tłuszczu w organizmie. Dodatkowo, po takim posiłku uczucie głodu szybko powraca.
Lepiej jest preferować makaron z grupy A: jest on wykonany z pszenicy durum, zawiera więcej błonnika i mniej skrobi oraz ma niższy indeks glikemiczny od dwóch odmian makaronu i dwóch odmian ryżu, co oznacza, że są one trawione wolniej i nie powodują skoków poziomu cukru we krwi.
Przy zakupie zwróć uwagę na czas gotowania: im jest on dłuższy, tym zdrowszy jest makaron. Staraj się nie rozgotować produktu, gotuj go do stanu al dente.
Jogurt z owocami i innymi dodatkami
Oprócz niewątpliwie pożytecznych bakterii lactobacillus, jogurty kupowane w sklepach często zawierają sztuczne dodatki, aromaty i ten sam cukier.
Lepiej kupować jogurty do 5-6% tłuszczu, bez dodatku dżemu. Jeśli chcesz zaspokoić głód na długi czas, wybierz produkt z płatkami zbożowymi, ale nie z dżemem, słodkimi polewami i musli.
Ale ogólnie rzecz biorąc, dietetycy zalecają preferowanie jogurtu sklepowego lub twarogu ze świeżymi lub mrożonymi jagodami i owocami. Takie danie będzie bardziej pożywne i zdrowe - zarówno jako śniadanie, jak i lekka przekąska w ciągu dnia.
Kaszka manna
Ulubiona od dzieciństwa kasza manna wytwarzana jest z kaszy pszennej. Jest to idealny produkt dla dzieci: zawiera dużo węglowodanów prostych, które są łatwo trawione przez organizm i dają szybką energię - właśnie to, co jest potrzebne do aktywnego rozwoju i biegania.
Jednak według dietetyk Anna Ivashkevich, kasza manna nie jest odpowiednia dla diety dorosłych, ponieważ dorośli nie są bardzo aktywni, a kasza jest wysokokaloryczna.
A to jeszcze nie wszystko. Niestety, kasza manna zawiera niewystarczającą ilość pożytecznych witamin, minerałów i błonnika. To sprawia, że nie można go nazwać prawdziwie zdrowym produktem.
Ryż biały
Aby przedłużyć okres przydatności do spożycia ryżu białego, jest on najpierw oczyszczany i mielony, a niektóre odmiany poddawane są gotowaniu na parze. Po tych skomplikowanych manipulacjach w kaszy nie zostaje wiele składników odżywczych: na przykład w białym, długoziarnistym, zwykłym, gotowanym ryżu jest bardzo mało błonnika i białka.