Najnowsze artykuły

Zachowaj zdrowie na wakacjach

Mikołaj wygląda słodko z brzuszkiem, ale nie każdy z nas. Wyjeżdżając za miasto na zasłużony zimowy wypoczynek, pamiętaj, że jedziesz po to, by się...

Czytaj Więcej

7 powodów zdrowotnych, dla których imbir powinien być obowiązkową częścią Twojej diety

Znana ze swojego pikantnego, ostrego smaku, łodyga imbiru znajduje się w prawie każdym domu w granicach Indii i Chin. Może on podnieść cały profil smakowy potrawy, zapewniając jednocześnie szereg korzyści zdrowotnych. Podczas gdy wykorzystanie imbiru w kuchni indyjskiej i chińskiej sięga dawnych czasów, to dopiero w I wieku naszej ery przyprawa ta wkroczyła do innych kuchni, począwszy od śródziemnomorskiej.

Ciekawostką na temat imbiru jest fakt, że większość ludzi określa cebulkę jako korzeń, podczas gdy w rzeczywistości to łodyga rośliny jest zazwyczaj dodawana do potraw indyjskich. Obecnie Indie są jednym z największych producentów imbiru na świecie i produkują około 385,33 tys. ton rocznie.

Spis treści

    Wartość odżywcza imbiru7 korzyści zdrowotnych imbiruZdrowe sposoby na dodanie imbiru do dietyHerbata imbirowaPaneer ze słodkim sosem imbirowymPodsumowanieCzęsto zadawane pytania

Wartość odżywcza imbiru

Dla lepszego zrozumienia wartości odżywczych, które zawiera imbir, poniżej znajduje się tabela wartości odżywczych 1 łyżki stołowej/1 calowego kawałka imbiru:

    Kalorie - 4,8 Węglowodany - 1,07 gramówBiałka - 0,11 gramówBłonnik pokarmowy - 0,12 gramówTłuszcz - 0,5 gramów

Oprócz powyższego podziału, imbir jest również czczony ze względu na ilość witamin i minerałów, które zawiera. Należą do nich:

    Żelazo Witamina C FosforFolian Niacyna Witamina B3 Witamina B6 Potas Magnez CynkRyboflawina

7 korzyści zdrowotnych płynących z imbiru

Od czasów starożytnych, Indianie używali imbiru do leczenia wielu dolegliwości, od przeziębienia po ból gardła i skurcze żołądka. Obecnie setki badań dowiodły, że korzyści zdrowotne imbiru wykraczają poza podstawowe dolegliwości. Niektóre z najważniejszych korzyści zdrowotnych imbiru obejmują:

1. Łagodzi problemy żołądkowe

Podczas gdy imbir zawsze był używany do leczenia ludzi z problemami trawiennymi i bólem brzucha, nie ma badań medycznych, aby wspierać jego właściwości lecznicze. Prawdę mówiąc, bóle brzucha są najmniej z tego, co imbir może pomóc z. Można go również stosować w celu złagodzenia nudności i zmniejszenia wymiotów, które zwykle występują w czasie ciąży i po zabiegach medycznych, takich jak operacje i chemioterapia.

Co więcej, może on również łagodzić bóle miesiączkowe, a dziś lekarze przepisują go obok podstawowych leków uśmierzających ból miesiączkowy, takich jak Advil. Aby to potwierdzić, Giti Ozgoli przeprowadził badania kliniczne. Pod koniec tej próby udowodniono, że kobiety, które spożywały kapsułki z imbirem cztery razy dziennie, miały taki sam poziom ulgi jak kobiety, które spożywały leki cztery razy dziennie.

2.Leczy przeziębienie

Imbir zawsze był numerem jeden domowym sposobem na przeziębienie, a badanie przeprowadzone w 2013 roku przez Jung San Chang i zespół, potwierdziło jego zdolności terapeutyczne. Dzięki temu badaniu stwierdzono, że jedzenie świeżego imbiru może wzmocnić układ oddechowy jednostki i chronić je przed wirusami oddechowymi, takimi jak zwykłe przeziębienie.

3. Poprawia higienę jamy ustnej

Gingerole, aktywny związek obecny w imbirze, jest znany z tego, że chroni jamę ustną i zapobiega rozwojowi bakterii w jamie ustnej. Wzrost i rozprzestrzenianie się tych bakterii w jamie ustnej może spowodować rozwój choroby przyzębia, która jest poważną chorobą dziąseł. Imbir nie tylko eliminuje bakterie, ale także rozjaśnia zęby.

4. Zwalcza stany zapalne

Olejki eteryczne obecne w imbir działają jako środki przeciwzapalne i zwalczają infekcje, które powodują zapalenie żołądka. To sprawia, że jest to świetny zamiennik dla różnych leków, które mogą powodować kilka skutków ubocznych.

5. Świetny do obniżania poziomu cukru we krwi

W badaniu opublikowanym w 2014 roku, udowodniono, że osoby z cukrzycą typu 2, którzy wzięli 1600 mg sproszkowanego imbiru dziennie przez 12 tygodni zgłosił spadek ich całkowitego cholesterolu i trójglicerydów, a jednocześnie poprawia wrażliwość na insulinę. Oznacza to, że imbir nie tylko obniży ryzyko, że rozwinie się u Ciebie cukrzyca typu 2, ale także będzie działał w kierunku lepszego zarządzania cukrzycą typu 2.

6. Pomaga zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka

Imbir jest uważany za moc przeciwutleniaczy, a różne badania dowiodły, że dodanie imbiru do diety może skutecznie zmniejszyć stres oksydacyjny. Stres oksydacyjny występuje, gdy w organizmie gromadzą się wolne rodniki. Wolne rodniki są substancjami toksycznymi, które powstają w wyniku metabolizmu organizmu, wraz z różnymi czynnikami. Jeśli nie zostaną wyeliminowane, ich nagromadzenie może spowodować uszkodzenie komórek, co z kolei może prowadzić do rozwoju raka. Kiedy imbir jest wprowadzony do diety osoby, pomaga wyeliminować to nagromadzenie, a tym samym zmniejsza ryzyko rozwoju raka.

7. Pomaga ukoić obolałe i zmęczone mięśnie

Podczas gdy imbir nie działa jako cudowny lek na zmęczone mięśnie, to nie działa w kierunku łagodzenia bólu w dłuższej perspektywie. Badania wykazały, że osoby, które włączyły imbir jako część swojej codziennej diety, rzadziej odczuwały zmęczenie mięśni następnego dnia w porównaniu z osobami, które nie stosowały imbiru w swojej diecie.

Zdrowe sposoby na dodanie imbiru do diety

Jak widać, masz wszystko do zyskania i nic do stracenia, jeśli chodzi o dodanie imbiru do codziennej rutyny posiłków i aby pomóc Ci, oto dwa zdrowe sposoby, aby dodać imbir do codziennej diety:

1. Herbata imbirowa

Składniki:

    Kawałek imbiru pokrojony na 1/4 cala kawałki1 szklanka wody Kilka gałązek świeżej mięty1 łyżka miodu1 łyżka sypkiej herbaty.

Sposób przygotowania:

    Dodaj imbir, wodę, herbatę i świeżą miętę do rondla umieszczonego na dużym ogniu. Kiedy herbata zacznie się gotować, zmniejsz ogień do niskiego i gotuj ją przez 5 minut (jeśli chcesz uzyskać mocny smak, gotuj wodę przez 10 minut). Kiedy herbata skończy się gotować, zdejmij rondel z ognia i przecedź herbatę przez sitko. Wlej odpowiednią ilość do kubka, wymieszaj z łyżeczką miodu i podawaj.

2. Paneer z sosem imbirowym

Składniki:

    250 gm świeży paneer, pokrojony w 1-calowe kwadraty1 cm kawałek pokrojonego w plasterki imbiru1 łyżka oleju1 filiżanka liści szpinaku½ łyżeczki suszonych płatków chiliUgotowany ryż (do podania)

Marynata

    1 łyżka tartego imbiru1 łyżka brązowego cukru2 łyżki sosu sojowegoSól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

    Używając wykałaczki, zrobić kilka otworów w paneerze i pokroić go w kostkę.W misce, dodać wszystkie składniki potrzebne do marynaty i wymieszać.Dodać paneer do marynaty i odstawić na 10 do 15 minut.Na dużym ogniu, dodać połowę oleju na patelnię i podgrzewać, aż zacznie dymić. Kiedy to nastąpi, dodaj imbir i mieszaj przez kilka sekund. Do tego dodać liście szpinaku i gotować przez 1 do 2 minut.Dodaj odrobinę wody do tej mieszaniny i gotować przez kolejne 2 minuty. Gdy liście zwiędną, a łodygi lekko się ugotują (powinny nadal być lekko chrupiące), dodaj do nich odrobinę soli i pieprzu i przełóż na talerz. Dodaj resztę oleju na patelnię. Kiedy olej zacznie dymić, dodać zamarynowane kawałki paner i mieszając smażyć do równomiernego zrumienienia. Dodać pozostałą marynatę. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i pozwolić sosowi gotować się i zredukować. Posyp płatkami chili i szpinakiem, a następnie wymieszaj. Podawać na gorąco z ryżem ugotowanym na parze.

Podsumowanie

Imbir jest dosłownie przyprawą życia i może nie tylko wzmocnić smak potraw, ale także poprawić odporność. Od leczenia bólu mięśni i stawów, objawów przeziębienia i grypy, bólu brzucha, skurczów menstruacyjnych, po oparzenia skóry, imbir jest jednym ze składników, który jest korzystny w leczeniu większości dolegliwości. Dodanie imbiru do codziennych posiłków nigdy nie będzie rozczarowaniem, jeśli chodzi o trzymanie chorób na dystans, wzmocnienie odporności i utrzymanie ogólnego dobrego samopoczucia.

Często zadawane pytania

Q. Czy imbir może pomóc w przyjmowaniu pokarmów? O. Tak, imbir stymuluje wydzielanie śliny i pomaga w trawieniu. P. Czy można bezpiecznie spożywać imbir w ciąży? O. Tak, w bardzo małych dawkach (1 gram dziennie) i w naturalnej postaci imbir jest bezpieczny w ciąży. P. Czy dodanie imbiru do koktajlu śniadaniowego wystarczy, aby zapewnić sobie dzienną dawkę? O. Tak, ale zależy to również od tego, jakich korzyści szukamy, ogólnie rzecz biorąc, zalecane spożycie imbiru w jego naturalnej postaci to około 4 gramy.
Tags: imbir herbataZdrowe korzyści z imbiruZdrowe przepisy z imbiremFakty żywieniowe imbiruPaneer z słodkim sosem imbirowym