Najnowsze artykuły

Zachowaj zdrowie na wakacjach

Mikołaj wygląda słodko z brzuszkiem, ale nie każdy z nas. Wyjeżdżając za miasto na zasłużony zimowy wypoczynek, pamiętaj, że jedziesz po to, by się...

Czytaj Więcej

Przepisy na Ganesh Chaturthi - Gond Laddu

Na ten pomyślny okazja Ganesh Chaturthi dokąd ludzie świętować the narodziny Władyka Ganesh, the Bóg dobry początek, dobrobyt i remover the przeszkoda, my przynosić ty bardzo specjalny i przepis. Przepis ten został podzielony z nami przez Shikha Poddar z Pune, który przygotował go dla Ganesh Chaturthi.

Gond Laddu Przepis

Gond jest jadalna guma, która jest wydobywana z kory drzewa i jest używany w wielu indyjskich preparatów. Nie tylko jest znany z pysznych receptur, ale także ma wiele korzyści zdrowotnych, szczególnie dla nowych matek. Dodaje potrawom smaku, a jednocześnie działa chłodząco na organizm.

Skoro już wiemy, czym jest gond, zaczynajmy!

Składniki

    1 filiżanka mąki pszennej1 filiżanka boora (specjalny cukier używany do wyrobu laddus)3/4 filiżanki ghee1/3 filiżanki lub 100g gond10 - 12 orzechów nerkowca2 łyżki nasion muskmelon¼ łyżeczki kardamonu w proszku

Metoda

    Lekko zmiażdż gond za pomocą kamiennego młynka i grubo posiekaj orzechy nerkowca. Rozgrzej ghee w woku i stopniowo smaż gond w małych partiach na średnio-niskim ogniu, aż całkowicie się napuszą. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie pokrusz je grubo za pomocą wałka do ciasta. Użyj pozostałego ghee, aby uprażyć mąkę pszenną do uzyskania brązowego koloru na średnim ogniu. Mieszaj, aby mąka się nie przypaliła. Gdy mąka pszenna zacznie wydzielać piękny aromat, odstaw ją do ostygnięcia. Rozgrzej łyżkę ghee w woku i upraż nasiona muskmelona. Upewnij się, że przykryłeś wok, gdy nasiona zaczną pękać.Przenieś nasiona na uprażoną mąkę pszenną. Dodać do tej mieszanki gond i orzechy nerkowca, wraz z borą.Dobrze wymieszać wszystkie składniki. Aby zacząć robić laddus, uszczypnij trochę mieszanki i zwiąż ją w laddus o pożądanej wielkości. Upewnij się, że pracujesz szybko, ponieważ jest to łatwiejsze do wiązania ich, gdy mieszanina jest jeszcze ciepłe.Możesz przechowywać je w szczelnym pojemniku i delektować się nimi przez okres do 2 miesięcy.

Z tego przepisu wychodzi 25 laddus.

Liczba kalorii na laddu: Białka 2,2g; Tłuszcze 19,8g; Węglowodany 34,5g; Błonnik 1,8g

Mała wskazówka od naszych diet coachów - możesz zastąpić borowiki sproszkowanym jaggery dla zdrowego smaku!

Oto przepis na laddu, któremu nikt się nie oprze! Nie możemy się doczekać, aby wypróbować go podczas naszych obchodów Ganesh Chaturthi! A co z Tobą?

Aby uzyskać więcej zdrowych przepisów, spersonalizowanych porad i wartości odżywczych posiłków, pobierz aplikację HealthifyMe. Dostępna w Google Play i App Store.

Bądź fit z HealthifyMe. Zarejestruj się tutaj

Tagi: desery sezon świątecznyGanesh Chaturthizdrowe przepisy świąteczneIndyjskie przepisy kulinarneprzepisy