Najnowsze artykuły

Co ile jest gazetka Biedronka? Jakie są...

Gazetka Biedronka to nieodłączny element planowania zakupów dla wielu Polaków. Regularne promocje na artykuły spożywcze, chemię gospodarczą i inne...

Czytaj Więcej

Jak urozmaicić swoją dietę, jeśli chcesz się dobrze odżywiać?

Jeśli nadal uważasz, że prawidłowe odżywianie to gotowana na parze pierś z kurczaka i ogórek, to zdecydowanie musisz przeczytać ten artykuł. Wielu z Was zapewne podjęło więcej niż jedną próbę przejścia na właściwe odżywianie, ale nie trwało to długo. Większość osób załamuje się już w pierwszym tygodniu, ponieważ po prostu nie wie, jak zbilansować i urozmaicić swoją dietę.

Masz już dość zastanawiania się, co zrobić na obiad lub kolację?. Codziennie wybieramy najlepsze przepisy, aby ułatwić Ci życie. Zdrowe podejście do jedzenia nie oznacza skąpej i nudnej diety składającej się tylko z kaszy gryczanej i piersi z kurczaka. Zdrowa dieta może obejmować również desery, kanapki i nie tylko.

1. Dodaj nowe akcenty do znanych potraw

Zwykłą sałatkę lub dodatek do dania głównego można łatwo zamienić w coś więcej, dodając do niej oleju, sosu lub marynaty.

Na przykład, oliwa z oliwek jest świetna do sałatek i dań dodatkowych. Olej sezamowy może dodać niesamowity smak do Twoich potraw, a olej kokosowy jest świetny do stir-fries lub deserów. Można go również dodawać do kaszek.

Domowy sos pesto na bazie bazylii, parmezanu, oliwy z oliwek, orzeszków piniowych, czosnku doskonale komponuje się z wszelkimi makaronami i dodatkami do dań, a także sałatkami na bazie pomidorów lub delikatnych serów, takich jak strachatella.

Sok z cytryny dobrze komponuje się z wieloma sałatkami. Pomidory i bazylia tworzą wspaniały sos do dań mięsnych i makaronów. Dobrym uzupełnieniem dla mięsa jest również sos na bazie jogurtu naturalnego, ogórka, czosnku, koperku lub kolendry. Może być również stosowany jako dodatek do sałatek. Jeśli bardzo chcesz, możesz zrobić domowy majonez na bazie żółtek.

Teraz marynaty. Odrobina sosu sojowego nie zaszkodzi ani mięsu, ani warzywom. Przed przyrządzeniem mięsa lub drobiu można zamarynować je w kefirze z kolendrą, a czerwone wino nada miły akcent czerwonemu mięsu. Spróbuj także zamarynować rybę, mięso lub drób w mieszance czerwonej cebuli, przypraw i naturalnych ziół. Mówimy to na pewno, nie będziesz żałować.

2. Spróbuj nowych, zdrowych produktów spożywczych

Urozmaić swoją dietę za pomocą zdrowych i smacznych produktów, które są obecnie łatwo dostępne w każdym większym supermarkecie.

  • Świeży szpinak jest doskonałym dodatkiem do sałatek, a jeśli jest duszony, stanowi niesamowitą przystawkę.
  • Brokuły i kalafior można dodawać do omletów lub stosować jako pełnowartościowy dodatek do dań.
  • Szparagi to kolejny pomysł na łatwy i zdrowy dodatek do dań. Zrumień je lekko na patelni bez oleju lub użyj grilla.
  • Quinoa może być dodana do sałatki lub podana jako dodatek do dania głównego. Płatki te dobrze komponują się z olejem sezamowym.
  • Seler naciowy jest skarbnicą witamin, które można dodawać do sałatek. Wyciśnij również sok z selera: spróbuj zmieszać go z sokiem jabłkowym, marchewkowym, pomidorowym lub dodać szpinak.
  • Awokado można pokroić w plasterki i dodać do sałatki lub zmiksować na kanapkę z pełnoziarnistego chleba.
  • Rukola, sałata lodowa, frisee - te zieleniny mogą pomóc przyozdobić boczne dania lub urozmaicić znane sałatki.
  • Mango dodaje się do twarożku, robi się z niego smoothie, kroi do sałatek, aby nadać daniom tropikalny charakter.
  • Borówki, jeżyny, maliny, porzeczki, żurawiny, borówki można znaleźć w sklepach przez cały rok. Jagody są wspaniałym dodatkiem do kaszek, twarożków i różnych deserów.
  • Sezam dodaje się również do sałatek i deserów. Możesz również posypać nim pełnoziarnisty tost z awokado.
  • Matcha to wspaniały napój, jeśli jeszcze go nie próbowaliście, zróbcie to dobrze. Jest lepsza niż kawa i świetnie komponuje się z mlekiem kokosowym. 
  • Pomyśl także o diecie pudełkowej, to świetny sposób na zróżnicowanie diety. W Krakowie dostępnych jest mnóstwo ofert cateringu dietetycznego, sprawdź: https://cateromarket.pl/catering-dietetyczny/krakow

3. Poznaj nowe sposoby jego przyrządzania

Jeśli myślisz, że wszystko, co możesz zrobić, to mieszać i gotować jedzenie, jesteś w błędzie. Gotowanie na różne sposoby sprawi, że Twoje potrawy zyskają nowy smak.

Grillowanie

Nadaje się do mięsa, ryb, warzyw, owoców (np. jabłek z miodem) i różnych ich kombinacji w formie zapiekanek.

Pieczenie pozwala zachować naturalny smak i aromat produktów, ich soczystość i składniki odżywcze. Również przy tej metodzie gotowania nie jest konieczne używanie oleju - wystarczy folia lub papier do pieczenia.

Duszenie

Nadaje się do mięsa, warzyw i zbóż. Prawidłowy proces duszenia polega na powolnym podgrzewaniu warzyw pod przykryciem i krojeniu ich na równej wielkości kawałki, tak aby gotowały się równomiernie. Do duszenia można używać nie tylko wody, ale także sosów i bulionów.

Ta metoda gotowania, w przeciwieństwie do gotowania, zachowuje więcej witamin i minerałów w żywności.

Gotowanie na parze

Nadaje się do wszystkiego z wyjątkiem grzybów. Można nawet przygotować bułeczki lub naleśniki na parze.

Podobnie jak duszenie, gotowanie na parze zachowuje walory zdrowotne potraw, ale różni się od gotowania czy smażenia tym, że daje soczyste i beztłuszczowe rezultaty. Jeśli masz parowar lub multicooker z tą funkcją, gotowanie na parze jest bardzo łatwe. Kolejną zaletą jest to, że jest prawie niemożliwe, aby zepsuć potrawę, nie będzie się palić.

Suszenie

Nadaje się do warzyw, grzybów i owoców. Suszony produkt staje się odwodniony, zachowując swoje substancje użytkowe.

Suszone owoce będą przydatną przekąską: pomagają unormować pracę przewodu pokarmowego. A zimą potrawy z suszonych warzyw i grzybów wypełnią kuchnię niezapomnianymi smakami i wspomnieniami ciepłych letnich dni.

Nie zapomnij również o grillu elektrycznym, grillu, palniku wielopalnikowym, patelniach z powłoką nieprzywierającą i innych przydatnych rzeczach.

4. Stosuj zioła i przyprawy.

Twoimi przyjaciółmi będą: suszony czosnek, koperek, pietruszka, liść laurowy, pieprz czarny, papryka słodka, papryka ostra czerwona, kurkuma, zioła prowincjonalne, sól różowa, cynamon, gałka muszkatołowa, imbir, curry, kolendra. To wszechstronny zestaw, który z pewnością przyda się w kuchni. A oto specjalistyczne zalecenia.

Do dań mięsnych dobrze nadają się bazylia, kurkuma, oregano, kolendra, tymianek, pietruszka, imbir, gałka muszkatołowa, gorczyca, papryka chili, rozmaryn i estragon.
Do ryb świetnie nadaje się mieszanka suszonych ziół, rozmaryn, majeranek, wszystkie rodzaje papryki, gałka muszkatołowa, tymianek, suszony czosnek, szałwia, mięta, estragon i tymianek

Do deserów idealne będą przyprawy takie jak cynamon, wanilina, imbir (do ciast i ciasteczek), kardamon, badian do napojów owocowych i dekoracji, gałka muszkatołowa, goździki, rozmaryn, szafran.

5. Urozmaicaj swoje napoje

Aby ułatwić i uprzyjemnić sobie utrzymanie równowagi wodnej, zapoznaj się z prostymi przepisami na zdrowe napoje:

  • 1 litr wody + 1 cytryna + pół ogórka + mięta do smaku;
  • 1 litr wody + 1 grejpfrut + rozmaryn do smaku + 1 łyżka miodu;
  • 1 litr wody + 100 g truskawek + pół ogórka + bazylia do smaku;
  • 1 litr wody + 1 cytryna + 50 g świeżego imbiru + mięta do smaku;
  • 1 litr wody + pół ogórka + 100 g truskawek + pół kiwi;
  • 0,8 litra wody + 0,2 litra zielonej herbaty + mięta do smaku + 1 limonka;
  • 1 litr wody + pół pomarańczy + pół cytryny + pół limonki.

Co jeszcze można wypić?

  • Herbata - czarna, zielona, ziołowa - wybór należy do Ciebie.
  • Caffe tonizuje i odświeża. Spróbuj zaparzyć ją w moździerzu, dodając 2-3 ziarenka naturalnej wanilii do wstępnie zmielonej kawy (przed dodaniem wody). Jeśli chodzi o kawę z mlekiem, to należy pamiętać, że standardowa filiżanka cappuccino ma aż 150 kcal.
  • Świeże soki: soki warzywne można pić prawie bez ograniczeń. Tylko nie zapominaj, że w soku z marchwi zawsze powinieneś dodać kroplę śmietany lub masła, w przeciwnym razie użyteczne substancje po prostu nie zostaną wchłonięte. Należy jednak uważać na soki owocowe, ponieważ wiele z nich zawiera dużą ilość węglowodanów.
  • Jagodowe ciasteczka bez cukru.
  • Domowe lemoniady bez cukru.
  • Woda mineralna.

Mamy nadzieję, że teraz każdego dnia będą mogli Państwo korzystać z gastronomicznych przyjemności. Niech zdrowa dieta będzie dla Ciebie łatwa i urozmaicona!

Komentarze (0)

Zostaw komentarz