Najnowsze artykuły

Zachowaj zdrowie na wakacjach

Mikołaj wygląda słodko z brzuszkiem, ale nie każdy z nas. Wyjeżdżając za miasto na zasłużony zimowy wypoczynek, pamiętaj, że jedziesz po to, by się...

Czytaj Więcej

Plan diety dla diabetyków: Jak kontrolować cukrzycę

Cukrzyca jest zaburzeniem stylu życia, w którym poziom glukozy lub cukru we krwi jest zbyt wysoki. Niektóre z objawów tego zaburzenia obejmują zwiększone pragnienie, oddawanie moczu, głód, zmęczenie, niewyraźne widzenie i niewyjaśnioną utratę wagi. Zaburzenie i jego objawy mogą być doprowadzone pod kontrolą poprzez przestrzeganie dobrze zaplanowanego schematu diety cukrzycowej.

Istnieją dwa rodzaje cukrzycy - cukrzyca typu 1 i cukrzyca typu 2. Pierwszy z nich jest bardziej powszechne wśród dzieci, a w tym przypadku, trzustka nie produkuje insuliny. Ten drugi rodzaj cukrzycy jest uważany za łagodniejszy, ponieważ trzustka produkuje przynajmniej trochę insuliny, ale zazwyczaj nie jest ona wystarczająca.

Chociaż jest to niebezpieczna choroba, zrozumienie jak kontrolować cukrzycę jest kluczowe. Przestrzeganie właściwej diety i dbanie o swoje ciało odgrywa kluczową rolę w kontrolowaniu tego zaburzenia.

 

Dieta cukrzycowa Lista produktów spożywczych

Niektóre pokarmy pomagają obniżyć poziom cukru we krwi, a to pomaga im odgrywać główną rolę w kontrolowaniu cukrzycy. Jest to również bardzo korzystne do spożywania żywności, które odgrywają rolę w zapobieganiu powikłań cukrzycy, takich jak choroby serca i nerek. Te 10 pokarmów diety cukrzycowej może odegrać ważną rolę w doprowadzeniu zaburzenia pod kontrolą.

1. Zielenina liściasta

Zielone, liściaste warzywa są niskokaloryczne, a jednocześnie są niezwykle pożywne. Będąc niskie w strawnych węglowodanów oznacza, że odgrywają one ważną rolę w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi też. Szpinak, jarmuż i inne zieleniny liściaste są bogate w kilka witamin i minerałów, takich jak witamina C. Jedno z badań wykazało, że zwiększenie spożycia witaminy C zmniejszyło poziom cukru we krwi na czczo u osób z cukrzycą typu 2 lub wysokim ciśnieniem krwi.

2. Cynamon

Wraz z jego silnymi właściwościami przeciwutleniającymi, cynamon jest również znany ze swojej zdolności do kontrolowania cukrzycy. Według kilku kontrolowanych badań, cynamon może pomóc obniżyć poziom cukru we krwi i poprawić wrażliwość na insulinę, jak również.

Należy zachować ostrożność, aby ograniczyć spożycie cynamonu cassia do mniej niż jednej łyżeczki dziennie. Obecność kumaryny w tym rodzaju cynamonu została powiązana z problemami zdrowotnymi w większych dawkach. Z drugiej strony, cynamon cejloński nie zawiera dużo kumaryny.

3. Tłuste ryby

Łosoś, sardynki i makrela są doskonałym źródłem DHA i EPA, czyli kwasów tłuszczowych omega-3, które mają duże znaczenie dla zdrowia serca. Zwiększenie spożycia tych tłuszczów może być szczególnie korzystne dla diabetyków z wyższym ryzykiem chorób serca.

DHA i EPA pomagają zmniejszyć markery stanu zapalnego, poprawiają funkcjonowanie tętnic po posiłku i chronią komórki wyściełające naczynia krwionośne. Badania wykazały, że u starszych mężczyzn i kobiet, którzy jedli tłuste ryby częściej niż 5 razy w tygodniu przez 8 tygodni, nastąpiło znaczne obniżenie poziomu trójglicerydów i markerów stanu zapalnego. Zawierają one również wysokiej jakości białko, które pomaga czuć się sytym na dłużej i zwiększa tempo przemiany materii.

4. Nasiona Chia

Nasiona chia są niezwykle bogate w błonnik, a jednocześnie zawierają mniej strawnych węglowodanów. Lepki błonnik znajdujący się w tych nasionach obniża poziom cukru we krwi poprzez spowolnienie tempa, w jakim jedzenie przemieszcza się przez jelita i zostaje wchłonięte.

Dodatkowo, błonnik obecny w nasionach chia pomaga również czuć się sytym, a w procesie tym zapobiega przejadaniu się i niepotrzebnemu przybieraniu na wadze. Wykazano również, że nasiona chia obniżają ciśnienie krwi i markery stanu zapalnego.

5. Jogurt grecki

Jogurt grecki jest świetną opcją nabiałową dla diabetyków, biorąc pod uwagę jego zdolność do kontrolowania poziomu cukru we krwi i zmniejszania ryzyka chorób serca. Jest to częściowo spowodowane obecnością probiotyków w nich.

Badania wykazały również, że jogurt i inne produkty mleczne mogą prowadzić do utraty wagi i lepszego składu ciała wśród osób z cukrzycą typu 2. Jogurt grecki zawiera mniej węglowodanów niż zwykły jogurt, a jednocześnie jest bogatszy w białko. Wysoka zawartość białka sprzyja utracie wagi, pomagając czuć się pełnym na dłużej, a tym samym zmniejszając spożycie kalorii.

6. Nasiona lnu

Nasiona lnu zawierają nierozpuszczalny błonnik składający się z lignanów, które zmniejszają ryzyko chorób serca i poprawiają kontrolę cukru we krwi. Badanie wykazało, że osoby z cukrzycą typu 2, które spożywały lignany z siemienia lnianego przez 12 tygodni, doświadczyły znacznej poprawy hemoglobiny A1c.

Inne badanie sugeruje, że większe spożycie siemienia lnianego może obniżyć ryzyko udaru mózgu. Ich wysoka zawartość włókna lepkiego pomaga poprawić zdrowie jelit, wrażliwość na insulinę i uczucie pełności w organizmie.

7. Orzechy

Wszystkie orzechy zawierają błonnik i są ubogie w błonnik strawny, choć mogą mieć go w różnym stężeniu. Badania nad różnymi rodzajami orzechów wykazały, że ich spożywanie może zmniejszyć stan zapalny, a także obniżyć poziom HbA1c, cukru we krwi i LDL w organizmie.

Jedno z badań wykazało, że osoby z cukrzycą, które włączyły 30 g orzechów włoskich do swojej codziennej diety na cały rok, schudły, zauważyły poprawę w składzie ciała i znacznie obniżyły poziom insuliny.

Osoby z cukrzycą typu 2 często mają wysoki poziom insuliny, co jest powiązane z otyłością. Naukowcy uważają również, że bardzo wysoki poziom insuliny zwiększa ryzyko wystąpienia poważnych chorób, takich jak choroba Alzheimera czy rak.

8. Ocet jabłkowy z cydru (Apple Cider Vinegar)

Chociaż jest on wytwarzany z jabłek, cukier zawarty w owocach jest fermentowany do kwasu octowego, a otrzymany produkt zawiera bardzo mało węglowodanów.

Ocet jabłkowy cydr ma tendencję do poprawy wrażliwości na insulinę i obniża poziom cukru we krwi na czczo. Może on również obniżyć poziom cukru we krwi nawet o 20%, jeśli jest spożywany z posiłkami zawierającymi węglowodany. Jedno z badań wykazało, że osoby ze słabo kontrolowaną cukrzycą widział 6% spadek poziomu cukru we krwi na czczo, gdy mieli dwie łyżki stołowe octu jabłkowego przed snem.

9. Czosnek

Czosnek jest znany z imponujących korzyści zdrowotnych. Niektóre badania wykazały, że może on zmniejszyć stan zapalny, poziom cukru we krwi i poziom LDL u osób, które mają cukrzycę typu 2. To może być również bardzo skuteczny w zmniejszaniu poziomu ciśnienia krwi w organizmie. Ponadto, czosnek jest również niskokaloryczny. Pojedynczy ząbek zawiera tylko 4 kalorie z zaledwie 1 gram węglowodanów.

10. Truskawki

Truskawki są bogate w antocyjany, przeciwutleniacze, które nadają im ich czerwony kolor. Wykazano, że te przeciwutleniacze obniżają poziom insuliny i cholesterolu zaraz po posiłku. Zmniejszają one również ryzyko podwyższonego poziomu cukru we krwi i chorób serca u pacjentów z cukrzycą typu 2.

Jedna filiżanka truskawek zawiera 49 kalorii i tylko 11 gramów węglowodanów, z czego 3 to błonnik. Ta porcja zapewnia również, że jeden dostaje więcej niż 100% ich wymagane dzienne spożycie witaminy C, zapewniając w ten sposób dodatkowe korzyści przeciwzapalne dla zdrowia serca.

Schemat diety cukrzycowej 1200 kalorii

Właściwy plan posiłków dla diabetyków przechodzi długą drogę, pomagając kontrolować wysoki poziom cukru we krwi. Zebraliśmy razem 1200 kalorii indyjskiej diety cukrzycowej plan, aby pomóc Ci zrozumieć, jak można zaplanować swoje posiłki w celu doprowadzenia cukrzycy pod kontrolą.

Podczas gdy to działa jako ogólny indyjski wykres diety dla pacjentów z cukrzycą, ważne jest, aby skonsultować się z dietetykiem przed utworzeniem i po plan diety dla siebie.

Przepisy na dietę dla diabetyków

Ważne jest, aby utrzymać niskie spożycie węglowodanów i cukru dla osób z cukrzycą. Poniższe przepisy są przyjazne dla cukrzyków, a jednocześnie są ucztą dla kubków smakowych. Wypróbuj niektóre z tych przepisów diety cukrzycowej dzisiaj.

1. Subzi Dal

Mieć ten pożywny dal wraz z rotis jako połączenie dals z warzywami sprawia, że itextremely bogaty w energię, białko, wapń, żelazo i kwas foliowy. Zielony groszek dodaje się do zawartości błonnika w przepisie. Również kolendra i papryka są ważnym źródłem witamin A i C. Danie to służy 4 osobom i jest doskonałym dodatkiem do każdej diety cukrzycowej.

Składniki

  • 1/3 filiżanki żółta moong dal (podzielone żółte gramo) 1/3 filiżanki toovar (arhar) dal1/2 łyżki gorczycy (rai)1/3 filiżanki masoor dal (podzielona czerwona soczewica)1/2 łyżki nasiona kminu (jeera)6 do 8 liści curry1/4 łyżki asafoetida (hing)1 zielone chili, posiekane1 cebula, posiekana2 łyżki pasty imbirowo-zielonej chili1/2 łyżki pasty czosnkowej1 duży pomidor, drobno posiekany1/2 łyżeczki chili w proszku1/2 łyżeczki kurkumy w proszku (haldi)1 filiżanka mieszanych warzyw (papryka, marchew, groszek), drobno posiekanych2 łyżki oleju sól do smaku2 łyżki posiekanej kolendry do dekoracji

Metoda

1. Gotuj dal z solą i kurkumą w szybkowarze, aż stanie się miękka. Odstawić na bok.2. Rozgrzać olej na patelni. Dodać liście curry, nasiona gorczycy, nasiona kminu, chili, pastę imbirowo-czosnkową i dobrze podsmażyć.3. Dodać warzywa i gotować mieszankę przez 2 minuty.4. Dodać dal, chili w proszku i dusić mieszankę, aż warzywa się ugotują.5. Następnie, udekorować danie kolendrą.

2. Carrot Methi Subzi

Niezwykłe, ale zdrowe połączenie - marchew jest bogata w witaminę A, podczas gdy methi ma dużo wapnia i żelaza. To danie bardzo dobrze komponuje się z parującymi gorącymi phulkas i twarogiem, a służy 4 osobom.

Składniki

  • 2 filiżanki marchew, pokrojona w kostkę2 filiżanki posiekane liście kozieradki (methi)½ łyżki nasion kminku (jeera)¾ filiżanki drobno posiekana cebula3 zielone chilli, drobno posiekane1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany12 mm. (½ cala) kawałek imbiru, drobno posiekany¼ łyżeczki kurkumy w proszku (haldi)2 łyżeczki kolendry (dhania) w proszku2 łyżki olejuSól do smaku

Przygotowanie

1. Rozgrzać olej na nieprzywierającej patelni i dodać nasiona kminu.2. Gdy zaczną trzeszczeć, dodać cebulę, zielone chilli, czosnek i imbir i smażyć przez 2 minuty.3. Dodać liście kozieradki i smażyć przez kolejne 2 minuty.4. Dodać marchew, kurkumę w proszku, kolendrę w proszku, sól i 1 szklankę wody i dobrze wymieszać.5. Przykryć i gotować mieszaninę na wolnym ogniu, aż cała wilgoć wyparuje, a marchew będzie miękka.6. Podawać danie na gorąco.

3. Bezcukrowy Makhana Kheer

Bogaty w białko i wapń, Makhana lub lis-orzech łączy się pięknie z niskotłuszczowym mlekiem, aby stworzyć kremowy i pyszny kheer. Ponieważ nie zawiera cukru, jest również przyjazny dla cukrzyków.

Strona https://www.youtube.com/watch?v=CdR58PIasPgVideo nie może zostać załadowana, ponieważ JavaScript jest wyłączony: Przepis Przyjazny Cukrzykom | Makhana Kheer bez cukru | HealthifyMe (https://www.youtube.com/watch?v=CdR58PIasPg)

Składniki

  • 1 litr niskotłuszczowego mleka1/4 szklanki makhana (sproszkowane nasiona lotosu/orzechy lisie)3-4 daktyle, drobno posiekane1 łyżka posiekanych pistacji2 łyżki posiekanych migdałów1 łyżeczka zielonego kardamonu w proszku1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej w proszku

Przygotowanie

1. Suche orzechy lisie prażyć, aż staną się chrupiące.2. ostudzić i zmieszać grubo w młynku lub za pomocą wałka.3. Zagotować mleko w głębokiej nieprzywierającej patelni.4. Gdy mleko się zagotuje, dodać daktyle i grubo pokruszone nasiona lotosu. Wymieszać je dobrze i gotować na średnim ogniu przez 2-5 minut, mieszając od czasu do czasu.5. dodać orzechy i przyprawy. Wymieszać i podawać na ciepło lub na zimno.

4. Grillowane kanapki z tofu na sałacie/szpinaku

Składniki

  • 200 gramów jędrnego tofu pokrojonego w kwadraty wielkości kromki chleba1/4 filiżanki sezamu1 łyżka stołowa musztardy dijon2 łyżki oliwy z oliwek4 kromki pełnoziarnistego chleba tostowego1 pomidor, cienko pokrojony1 mała cebula, cienko pokrojona w krążki6 - 8 liści sałaty lub szpinaku1 łyżeczka sosu tabasco (opcjonalnie)Sól i czarny pieprz do smaku

Przygotowanie

1. Aby rozpocząć tworzenie Grillowane Tofu Spinach Sandwich, w dużej misce do mieszania połączyć oliwy z oliwek, musztardy dijon i szczyptę soli. Wrzucić tofu w musztardę i pozostawić na 30 minut, aby się zamarynowało lub umieścić w lodówce na 3 godziny.2. Rozgrzać patelnię grillową na średnim ogniu i posmarować ją łyżką oleju. Ułożyć tofu na gorącej patelni grillowej. Grillować na średnim ogniu, aż tofu uzyska chrupiącą zewnętrzną powłokę i stanie się złoto-brązowe z obu stron.3. Tostować każdą z kromek chleba w tosterze, aż stanie się brązowa i chrupiąca. Możesz również użyć żelaznej patelni, aby je opiekać.4. Równomiernie umieść plasterki pomidora, krążki cebuli i szpinak lub liście sałaty na kromkach chleba.Umieść grillowane tofu na kromkach chleba i skrop kanapkę sosem tabasco i musztardą dijon.5. Przykryj pozostałymi kromkami chleba i podawaj na ciepło.

Podczas gdy cukrzyca może być bardzo problematyczne dla zdrowia, może być również wniesiona pod kontrolą przez naturalnych metod. W związku z tym, że cukrzyca może być niezwykle problematyczna dla zdrowia, można ją również kontrolować za pomocą naturalnych metod.

Tags: Diabetesdiabetes dietadiabetes dieta przepisydiabetes foodsdiabetic dietdiabetic diet plandiabetic diet recipesdiabetic-friendly recipesdietfoodshealth and wellnesshealthifymehealthy diet disorderlifestylerecipes